c S
V Novem mestu 30. Slovenski slavistični kongres 03.10.2019 12:42 Novo mesto, 03. oktobra (STA) - V Šolskem centru Novo mesto se je danes začel tridnevni 30. Slovenski slavistični kongres, ki ga prirejata Zveza društev Slavistično društvo Slovenije in Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine. Naslovna tema letošnjega kongresa je Slovenski jezik in njegovi sosedje, v Novem mestu pričakujejo skupaj približno 150 udeležencev.

Predsednica Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine Jožica Jožef Beg je za STA povedala, da se bodo na vsakoletnem slavističnem kongresu zvrstila različna predavanja o jeziku, literaturi in kulturi s poudarkom slovenščine.

Kongresa se udeležujejo predvsem strokovnjaki, pedagogi in člani slavističnega društva, je dodala.

Na predavanjih in v sekcijah bodo obravnavali teme, kot so sosedski jeziki, pravopisno domačenje tujih lastnih imen, slovenska in neslovenska narečja v stiku, liriko slovenske moderne, svet Cankarjeve dramatike, razvoj in tipe pisav ter slovansko književnost v učnem načrtu predmeta slovenščina.

Pripravili bodo tudi več tematskih okroglih miz, in sicer o posodobitvi učnega načrta za predmet slovenščina v srednji šoli, slovenskem jeziku v visokem šolstvu ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani in slovenščini za tujce v slovenski javni šoli.

V soboto oziroma zadnji kongresni dan se bodo odpravili na strokovno ekskurzijo na Reko, kjer si bodo v tamkajšnji Univerzitetni knjižnici ogledali razstavo o hrvaški glagolici, in v hrvaški Gorski kotar, kjer jim bodo predstavili slovenski jezik in kulturno stvarnost v Gorskem kotarju, je še povedala Jožica Jožef Beg.

V okviru spremljevalnega programa si bodo udeleženci kongresa lahko v Knjižnici Mirana Jarca ogledali razstavo Jezikoslovci na Dolenjskem z gradivom, povezanim z jezikoslovci, rojenimi ali delujočimi na Dolenjskem, ki ga hranijo v domoznanskem oddelku in Posebnih zbirkah Boga Komelja omenjene novomeške knjižnice.

Poleg knjižničnega gradiva bo na ogled tudi razstava o Stanislavu Škrabcu, ki so jo pripravili v Šolskem centru Nova Gorica. Ob odprtju razstave v novomeški knjižnici so pripravili še pogovorni večer.

Predsednik Zveze društev Slavistično društvo Slovenije Matej Šekli je pojasnil, da gre za zvezo pokrajinskih slavističnih društev, ki združuje vse slaviste, sloveniste in strokovnjake za preostale slovanske jezike. Zveza deluje na kulturnem in predvsem izobraževalnem področju. Slovenski slavistični kongres pa je vsakoletno največje srečanje omenjenih strokovnjakov in učiteljev slovenščine od osnovne šole do fakultete, je še povedal za STA.