c S

S pozdravom ljubljanskim brucem v novo študijsko leto

02.10.2019 07:26 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Okoli 12.000 bruck in brucev ljubljanske univerze je s tradicionalnim Pozdravom brucem na Kongresnem trgu tudi uradno vstopilo v novo študijsko leto, ki je letos še posebej slovesno, saj ga zaznamuje stota obletnica univerze. Dobrodošlico novincem so izrekli šolski minister Jernej Pikalo, vodstvo univerze in ljubljanski župan Zoran Janković.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo je novopečenim študentom dejal, da študij nikoli ni samo študij. "Študij je tudi obštudijska dejavnost in vse tisto, kar se ob tem naučite za življenje. Ne glede na to, na katero visokošolsko inštitucijo v Sloveniji ste se vpisali, ste naredili pomemben korak k izpolnitvi želja in sanj," je dejal in mladim zaželel dober študij.

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič, ki je slovesno odprl novo študijsko leto, je poudaril, da je letos posebno leto za univerzo, saj praznuje stoto obletnico ustanovitve. "Do uradnega rojstnega dneva naše največje in najstarejše univerze je še 63 dni. 3. decembra pred stotimi leti so na univerzi potekala prva predavanja v slovenskem jeziku. Od skromnih začetkov s petimi članicami imamo danes 23 fakultet in tri umetniške akademije," je povedal.

Dobrodošlico je bodočim študentom zaželel tudi ljubljanski župan Janković. "Dobrodošli na najboljši univerzi v najlepšem mestu. Uživajte pet ali šest let in po zaključku pridite proslavljat diplomo na Kongresnem trgu," je pozval mlade.

Novopečene študente je pozdravila in jim zaželela uspešno študijsko leto tudi predsednica študentskega sveta univerze Laura Koudela. Svetovala jim je, naj izkoristijo priložnosti, ki jim jih ponuja univerza tako na študijskem kot obštudijskem področju, in naj bo to obdobje čim lepše.

Zabavno in družabno popoldne se bo na Kongresnem trgu, kjer brucke in bruci lahko pridobivajo dodatne informacije o študiju in obštudijskih dejavnostih na stojnicah fakultet in akademij, zaključilo s koncertom. Najbolj vztrajni pa lahko druženje nadaljujejo na zabavi dobrodošlice Študentskega kampusa.

V študijskem letu 2019/2020 bo ljubljansko univerzo obiskovalo približno 36.000 študentov, med njimi okoli 12.000 brucev in okrog 2800 tujih študentov. Uradni podatki o številu vpisanih študentov, domačih in tujih, bodo znani konec oktobra. Za primerjavo; v študijskem letu 1919/1920 je bilo na univerzo vpisanih 924 študentov.

Že dan pred začetkom študijskega leta pa so na univerzi pripravili sprejem za tuje študente. Okoli 400 se jih je seznanilo s študijem na univerzi ter bivanjem v Ljubljani in Sloveniji.