c S

V organizaciji Hiše eksperimentov konec tedna šesti Znanstival

06.06.2014 08:23 Ljubljana, 06. junija (STA) - Z odprtjem na Čevljarskem mostu v Ljubljani se bo ob 10. uri začel šesti Znanstival, tradicionalni festival, ki ga organizira Hiša eksperimentov. V njegovem okviru do nedelje na mostovih, trgih in ulicah Ljubljane ter v Hiši eksperimentov napovedujejo vrsto dogodkov oz., kot jih imenujejo sami, znanstvenih dogodivščin.

Znanstival bosta odprla direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Franci Demšar ter prorektor Univerze v Ljubljani Martin Čopič. Sledil bo nastop amaterskega študentsko-akademskega pevskega zbora Hiše eksperimentov, ki bo skupaj z Adijem Smolarjem zapel in zaigral himno Hiše eksperimentov.

Nato pa vse do konca tedna organizatorji dogajanje napovedujejo tako na Čevljarskem mostu, Tromostovju, Mesarskem mostu, Dvornem in Novem trgu, pa tudi v Hiši eksperimentov. V njem pa bodo sodelovali tako domači kot tuji predavatelji.

Lani uspešno preizkušeni kolesarski most bodo postavili tudi letos. Debelo jeklenico bodo čez Ljubljanico napeli ob Čevljarskem mostu, nanjo postavili posebno kolo, obiskovalci pa se bodo po tej poti čez reko lahko zapeljali v petek in soboto. Pogoj bo le, da so polnoletni in niso pod vplivom alkohola.

Letošnja novost festivala je Vrt eksperimentov. Na Stritarjevi ulici bodo v soboto postavili stojnice, na katerih se bodo predstavile še druge slovenske institucije, ki se ukvarjajo s promocijo znanosti in izobraževanja.

Na Prešernovem trgu bo postavljen šotor, v katerem bo Društvo za znanost in izobraževanje DRZNI pripravilo delavnice, kjer bodo iz enostavnih predmetov izdelovali "zanimive znanstvene stvaritve", kot na primer letalo ali vozilo na zračni blazini.

Dogajalo se bo tudi v Hiši eksperimentov, katere vrata bodo, kot so zapisali, priprta, kar pomeni, da bo vstopnina nižja kot običajno in bo za obisk treba odšteti dva evra. Ob ostalih dogodkih se bodo v večernih urah v hiši odvijala tudi predavanja o aktualnih in zanimivih znanstvenih temah.