EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.1.2021

Kovšca s študenti o zaskrbljujočem položaju mladih

Ljubljana, 13. januarja (STA) - Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je sprejel predsednika in podpredsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Klemna Perana in Andreja Pirjevca, ki sta mu predstavila zaskrbljujoč socialni položaj mladih v času epidemije. Kovšca je izrazil zaskrbljenost nad težko situacijo in obljubil, da bo DS problematiko obravnaval prednostno.

V ŠOS z vse večjo zaskrbljenostjo spremljajo in opozarjajo na slabšanje socialnega položaja mladih. Skrbi pa jih ne le socialni, temveč tudi splošni družbeni položaj mladih. Ugotavljajo, da zakonodajni ukrepi izpuščajo ter diskriminirajo mlade v primerjavi z ostalimi družbenimi skupinami, so sporočili iz državnega sveta.

Pri oblikovanju in sprejemanju ukrepov pa so v preteklem letu odločevalci ignorirali organizacije, ki skušajo s konstruktivnimi predlogi in dobronamernimi pozivi položaj mladih izboljšati. Zato so v ŠOS pripravili predlog novele zakona za urejanje položaja študentov in ga predstavili Kovšci, dan prej pa tudi predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču. V prihodnjih tednih nameravajo zanj iskati široko podporo pri poslanskih skupinah ter zainteresiranih deležnikih.

Predlog novele vključuje spremembe z različnih področij življenja mladih ter naslavlja sistemske pomanjkljivosti obstoječih ureditev. Novela zakona ni ideološka in je namenjena mladim, ki bodo na ta način lažje in bolje soustvarjali v prihodnje, prav zato po Peranovem mnenju ne sme biti predmet političnih preigravanj katere koli politične stranke. Pri tem si želijo širšo podporo politične javnosti, ki naj bi presegla običajno koalicijsko-opozicijsko delitev v državnem zboru.

Kovšca je izrazil zaskrbljenost nad težko situacijo, v kateri so se znašli slovenski dijaki in študentje. Prav tako je bil kritičen do priprave parcialnih ad hoc rešitev. Ocenjuje, da je pot, ki jo je s predlogom sistemskih sprememb novele ubrala reprezentativna krovna organizacija, edino prava in kot taka ima tudi dobro popotnico za njeno končno uveljavitev.

Državni svet bo problematiko obravnaval prednostno in že v fazi pred vložitvijo v parlamentarno proceduro. V želji, da se predhodno pripravi analiza stanja in potreb, javnost seznani z predlaganim naborom rešitev ter vključi kar se da širok nabor deležnikov, pa bo državnemu svetu predlagal predhodno posvetovanje v okviru že tradicionalnih in odmevnih posvetov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2021

Januar

2020

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar