c S

Po trenutnem seznamu nujno varstvo zagotavlja 274 vrtcev

30.10.2020 17:35 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Po današnjem sporočilu ministrice za izobraževanje Simone Kustec, da bodo otroški vrtci zaradi epidemije tudi v prihodnjem tednu delovali omejeno, je ministrstvo za izobraževanje objavilo posodobljen seznam odprtih vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo. Na seznamu, ki še ni dokončen in se bo še dopolnjeval, je trenutno 274 zavodov.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila Kustečeva, so ob zelo slabi epidemiološki sliki zaradi širjenja novega koronavirusa pri odločitvi upoštevali tudi mnenje ravnateljev.

Ravnatelji vrtcev in osnovnih šol so jih namreč obvestili, da se številni vrtci in šole soočajo z obolelim kadrom in bodo težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo.

Vrtci lahko tudi v prihodnjem tednu na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Število odprtih vrtcev za nujno varstvo sicer narašča, seznam se vseskozi posodablja.

Starši, ki v naslednjem tednu otrok ne bodo pripeljali v vrtec, so plačila za dneve odsotnosti otroka oproščeni, so navedli na ministrstvu.

Posodobljen seznam vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način, je dostopen na https://www.gov.si/novice/2020-10-30-seznam-vrtcev-ki-zagotavljajo-nujno-varstvo/.

Iz Mestne občine Maribor danes sporočili, da bodo tudi od 2. novembra naprej zagotovila delovanje posameznih vrtčevskih enot, v katerih se bo v času ukrepov izvajalo dežurstvo. Varstvo predšolskih otrok bo tako tudi v prihodnjem tednu zagotovljeno po vsej mestni občini, vendar bo namenjeno le družinam, v katerih so, v skladu z odlokom vlade, starši zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način, so pojasnili v sporočilu.