c S

Senat mariborske univerze o projektu RIUM in elektronskih volitvah

29.10.2020 10:31 Maribor, 29. oktobra (STA) - Senat mariborske univerze se je seznanil s podpisom pogodbe z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport za sofinanciranje 29 milijonov evrov vrednega projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (RIUM). Na seji so med drugim sprejeli tudi sklep, da bodo volitve še naprej izvajali v fizični obliki.

Univerza v Mariboru je prejšnji teden z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport podpisala pogodbo o sofinanciranju omenjenega projekta, ki so ga pridobili na podlagi poziva ministrstva, trajal pa bo do konca junija 2022.

Gre za infrastrukturni projekt, katerega cilj je, da univerza z nabavo nove vrhunske znanstveno-raziskovalne opreme dopolni obstoječo raziskovalno infrastrukturo ali vzpostavi nove sklope raziskovalne infrastrukture na prednostnih raziskovalnih usmeritvah, in sicer na področju naprednih materialov in tehnologije, zdravja in varne hrane ter pametnih energetskih in krožnih sistemov.

Od skupaj skoraj 29 milijonov evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 80 odstotkov, ostalo petino denarja pa bo dodalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Novo opremo bodo umestili v obstoječe objekte članic univerze.

Kot so po seji sporočili z Univerze v Mariboru, so člani senata opravili tudi razpravo o protokolu elektronskih volitev, a so sklenili, da bodo do nadaljnjega volitve še naprej izvajali v fizični obliki, hkrati pa bodo možnosti sistemov elektronskih volitev še dodatno preučijo.

S tem so se odzvali tudi na poziv Visokošolskega sindikata Slovenije na univerzi, da umaknejo po njihovem mnenju sporne spremembe aktov o volitvah dekanov in delovanju akademskih zborov, protokol za izvajanje elektronskih volitev z aplikacijo Polly ter ustavijo izvajanje netajnih elektronskih volitev na fakultetnih in univerzitetnih organih.

V sindikatu so namreč prepričani, da pri elektronskem glasovanju ni mogoče zagotavljati tajnosti, predlagani protokol pa naj bi razkrival tudi dodatno tveganje zlorab zaradi možnosti spremljanja vmesnih oziroma predčasnih rezultatov oziroma vpogleda v "real-time" rezultate glasovanja.

"Že popolni informacijski in pravni laik lahko ugotovi, da gre za neresen, nestrokoven in diletantski pristop, ki si ga akademska institucija, kot je univerza, ne bi smela privoščiti," so prepričani v sindikatu, zato so vodstvo univerze pozvali, da prisluhnete njihovim argumentom in ustavi postopek.

Senat mariborske univerze je sicer potrdil spremembe pravilnika o volitvah dekanov in pravilnika o postopku za oblikovanje in delovanje akademskih zborov članic univerze, vendar z omejitvijo, da bodo elektronske volitve lahko začeli izvajati šele, ko bodo znova preučili možne načine elektronskih volitev. O tehničnih rešitvah izvedbe takih volitvah zato tokrat niso odločali.