c S

Lobnik s poročilom zagovornika za lani seznanil tudi šolsko ministrico

27.10.2020 18:58 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je letno poročilo zagovornika za leto 2019 predstavil tudi ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec. Ob tem je ministrico opozoril na naraščanje števila prijav diskriminacije, na srečanju pa sta med drugim izpostavila tudi težave otrok ob šolanju na daljavo, so zapisali pri zagovorniku.

Lobnik je Kustečevo na srečanju seznanil s podvojitvijo števila prijav diskriminacije glede na leto 2018 in opozoril, da se trend naraščanja prijav in prošenj za svetovanje nadaljuje tudi letos. Ministrico je seznanil tudi z opažanjem, da so ljudje nasploh bolje seznanjeni s tem, kaj je diskriminacija, kar je opazno iz vsebine prejetih prijav, so še zapisali pri zagovorniku v sporočilu za javnost.

Na srečanju je Lobnik pozdravil tudi skrb ministrstva za zagotavljanje nemotenega poteka učnega procesa za vse učence in učitelje. Zagovornik in ministrica sta se v pogovoru zavzela tudi za reševanje težav mladih raziskovalcev, predvsem kar se tiče razpisnih pogojev za financiranje projektov v času materinstva oziroma starševskega dopusta.

Zagovornik je ministrico ob srečanju spomnil na socialno ogrožene učence, ki so zaradi ponovnega šolanja na daljavo ostali brez toplega obroka, in ji priporočil izplačevanje subvencij za zagotavljanje obrokov. Ministrica je ob tem zagotovila, da problem prav sedaj urejajo v sodelovanju s šolami in občinami.

Kustečeva in Lobnik sta se dotaknila tudi diskriminacije športnikov invalidov pri dostopu do dodatka k pokojnini za vrhunske dosežke, do katerega ti niso upravičeni. Ministrica je dejala, da je diskriminacija na tem področju nedopustna, saj so pravice športnikov in športnikov invalidov enake.

Spregovorila sta tudi o zaskrbljujoče nizkem številu romskih otrok, ki zaključijo osnovnošolsko izobraževanje. Strinjala sta se, da se šolanje romskih otrok na daljavo ne ureja dovolj hitro, zato na ministrstvu že krepijo status romskih pomočnikov.

Oba sta se strinjala, da je sodelovanje zagovornika in ministrstva konstruktivno in se dogovorila, da bosta s tem tudi nadaljevala.

S poročilom zagovornika za leto 2019 sta se sicer v začetku in sredini meseca seznanila tudi odbor DZ za delo in ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.