c S

S projektom do boljše medijske pismenosti

22.10.2020 18:46 Nova Gorica, 22. oktobra (STA) - Na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici so danes pripravili uvodno srečanje projekta Observatorij medijske pismenosti za aktivno državljanstvo in trajnostno demokracijo (MELIA Observatory). S projektom želijo izboljšali raven medijske pismenosti med mladimi in posledično demokracije v regiji Podonavje.

"Glavni namen projekta je oblikovanje nekakšne platforme observatorija za spodbujanje medijske pismenosti v povezavi z aktivnim državljanstvom. Projekt je osredotočen na mlade in na tiste, ki delajo z njimi," je za STA povedal vodja projekta Matevž Tomšič s FUDŠ.

Novogoriška FUDŠ je glavni partner v projektu, v katerem sodeluje 23 partnerjev iz 15 držav, financiran pa je iz evropskih sredstev. Zaključil se bo konec leta 2022.

Tomšič je povedal še, da je medijska pismenost ena izmed najpomembnejših državljanskih kompetenc. Slednja posameznikom omogoča aktivno sodelovanje v družbi, tudi v političnem smislu in v javnem življenju.

"Samo medijsko pismen posameznik je tisti, ki zna ustrezno razumeti sporočila, ki jih v javnost pošiljajo sodobni mediji. Sposoben je razbrati, v katerih so zapisana dejstva, kje se je dejansko nekaj zgodilo, ali pa so to le dezinformacije oziroma lažne novice," je še dejal Tomšič.

S projektom želijo pripraviti ustrezna orodja in učna gradiva, ki bodo služila mladim in njihovim učiteljem na področju medijske pismenosti.

Današnje uvodno srečanje so zaradi trenutnih epidemioloških razmer pripravili preko videokonference.