c S

Evropski parlament za enak dostop do digitalnega izobraževanja za vse

22.10.2020 14:27 Bruselj, 22. oktobra (STA) - Evropski parlament v danes sprejeti resoluciji poziva k odpravi digitalnega razkoraka v Evropi. Pandemija covida-19 je namreč zaostrila neenakosti in mnogi imajo težave pri dostopu do šolskega izobraževanja, kar evropski poslanci obžalujejo.

V resoluciji, ki so jo sprejeli s 593 glasovi za, 58 proti in 36 vzdržanimi, pozivajo, da je treba čim prej odpraviti razlike v dostopu do digitalnega izobraževanja. Evropska komisija bi morala pri tem dajati prednost naložbam v povezljivost in opremo, zlasti na oddaljenih in podeželskih območjih, ter za usposabljanje učiteljev za uporabo novih tehnologij, so sporočili iz Bruslja.

Opozorili so, da v času omejitev gibanja med pandemijo v nekaterih državah 32 odstotkov učencev več mesecev ni imelo dostopa do izobraževanja. Obstaja zaskrbljenost, da bo to znižalo prihodnje ravni dohodka za celotno generacijo ter negativno vplivalo na produktivnost dela in konkurenčnost v celotni Evropski uniji, so prepričani evropski poslanci.

Poročevalka iz vrsti Evropske ljudske stranke Sabine Verheyen je po glasovanju pozdravila izobraževalni sveženj, ki ga je Evropska komisija predstavila konec septembra. "Vendar pa je to le prvi korak. Zdaj je čas, da se vizija evropskega izobraževalnega prostora in prenovljeni akcijski načrt za digitalno izobraževanje podpreta s konkretnimi ukrepi in financiranjem za njihovo uresničitev," je pozvala.

Evropski poslanci so namreč kritični tudi zaradi premalo usklajevanja in izmenjav dobrih praks na področju izobraževanja ter menijo, da bi morala biti Evropska unija pri tem dejavnejša. Predlagajo, da se državam članicam zagotovi platforma za izmenjavo praks, in pozivajo, naj evropski izobraževalni prostor iz ohlapne vizije, ki temelji na splošnih načelih, preide na konkreten delovni program.

Obenem pa so izrazili še obžalovanje, da se je predlagalo zmanjšanje sredstev za programe, ki podpirajo izobraževanje in usposabljanje. Evropski poslanec iz vrst socialdemokratov Victor Negrescu je prepričan, da bi se moral proračun za Erasmus+ potrojiti, zato je pozval države članice, naj povečajo javno porabo za izobraževanje.