c S

Strokovni izpiti v zdravstvu vendarle tudi med epidemijo

22.10.2020 13:56 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Na ministrstvu za zdravje bodo tudi med razglašeno epidemijo izvajali strokovne izpite za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce, pri čemer bodo postopek prilagodili ukrepom za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Strokovni izpiti bodo potekali enkrat na mesec, so zapisali na spletni strani ministrstva.

"Čas epidemije in po njej je opozoril na šibke točke v zdravstvu, tudi na pomanjkanje kadra. Naša naloga je zagotoviti ustrezno organizacijo, delovne pogoje in nagrajevanje najboljših ter da postane zdravstveni poklic, sploh poklic družinskih zdravnikov, ponovno zanimiv," so na ministrstvu povzeli besede ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Kot je pojasnila v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu Marija Magajne, je bilo zaradi epidemioloških ukrepov treba spremeniti samo izvedbo izpita, saj jih ni bilo mogoče izvesti na ustaljen način. "Za ustrezno ureditev izpitov je ministrstvo potrebovalo nekaj časa, zato so bili izpiti prestavljeni," je dejala.

Ministrstvo je namreč v začetku tedna, po razglasitvi 30-dnevne epidemije na območju celotne Slovenije, sporočilo, da do nadaljnjega strokovnih izpitov ne bodo izvajali.

V oktobru je ministrstvo razpisalo datum strokovnega izpita za poklic doktor dentalne medicine ravno za teden, ko je bila razpisana epidemija in so bili sprejeti strožji ukrepi, zato so datum morali datum prestaviti in izvajanje prilagoditi novim ukrepom, so objavili v sredo.

Letos so do septembra sicer izvedli 656 strokovnih izpitov.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da se je število zdravnikov v zadnjih desetih letih povečalo za 34 odstotkov, število zdravnikov splošne in družinske medicine pa za 49 odstotkov. Kljub temu kadra v zdravstvu primanjkuje, saj so se povečale tudi potrebe po zdravnikih in medicinskih sestrah. Povprečni letni prirast števila zdravnikov v zadnjih desetih letih je znašal med tri in pet odstotkov, število medicinskih sester pa za sedem odstotkov. V zdravstvu se je v tem obdobju število zobozdravnikov povečalo za 20 odstotkov, medicinskih sester za 71 odstotkov in zdravstvenih tehnikov za 14 odstotkov.