c S

Glavni odbor Sviza za dodatna sredstva za obvladovanje epidemije v šolah

20.10.2020 17:03 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Glavni odbor Sviza od vlade zahteva, da za obvladovanje epidemije ter zagotavljanje stabilnega in kakovostnega vzgojno-izobraževalnega procesa v proračunih za leti 2021 in 2022 nameni dodatnih 90 milijonov evrov letno. Sredstva bi namenili za osebno varovalno opremo in razkužila, tehnične prilagoditve in dodatne začasne zaposlitve.

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) danes na videokonferenčni seji razpravlja o aktualnih vprašanjih, ki se kopičijo v vzgojno-izobraževalnem prostoru ter na področju kulture. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sprašujejo, kaj bo storilo za nevtralizacijo poglabljanja razlik, ki pri izobraževanju na daljavo nastajajo zaradi neenakih pogojev za učenje.

Kot so opozorili, se z izvajanjem izobraževanja na daljavo znova poglabljajo vrzeli v znanju med učenci in dijaki zaradi neenakih materialnih pogojev za učenje ter sposobnosti in možnosti njihovih staršev, da sodelujejo pri učenju. V glavnem odboru Sviza ministrstvo sprašujejo, kdaj, kako in v kakšni meri bo mogoče odpraviti vrzeli v znanju učencev in dijakov, če se ti dlje ne bodo vrnili v šole. Sprašujejo tudi, kdaj bodo zagotovljeni ustrezni tehnični pogoji, da se bodo lahko tako šolajoči kot učitelji vključili v pouk na daljavo.

Kritični so do ministrstva ter Zavoda za šolstvo, ker tudi po pomladnih izkušnjah nista pripravila ustreznih organizacijskih navodil in strokovnega gradiva za učinkovito izvajanje pouka na daljavo. Obenem opozarjajo, da ministrstvo in zavod še vedno nista pripravila niti ustreznih protokolov in prilagoditev pravil, ki bi zagotavljala verodostojno in pravično vrednotenje in ocenjevanje znanja na daljavo. Kdaj oziroma ali sploh bodo šole in učiteljstvo ta navodila prejeli?

Kot ugotavljajo v glavnem odboru Sviza, so vodstva vrtcev in šol, učiteljstvo in vsi drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju znova prepuščeni sebi in svoji iznajdljivosti. Prepričani so, da bi se danes soočali z mnogo manj težavami, če bi vlada in šolska oblast v iskanje najustreznejših rešitev vključili učitelje praktike in njihove organizacije.

Izpostavili so opozorila s terena o nerazumljivosti odločitve o zaprtju glasbenih šol, kjer pouk večinoma poteka individualno, zato pomisleki o tveganju za širjenje okužbe po mnenju glavnega odbora niso razumljivi.

Glavni odbor pa je opozoril tudi na odnos vlade do socialnega dialoga. Obsojajo vladno "vse bolj sistematično omejevanje in zavračanje socialnega dialoga". Ministru za kulturo Vasku Simonitiju očitajo, da zavrača vsakršne pogovore s predstavniki zaposlenih, ignorira vse pozive k iskanju rešitev in reprezentativnih sindikatov očitno sploh ne priznava za partnerje pri reševanju skrajno zahtevnega položaja kulture in kulturnikov.

Na področju vzgoje in izobraževanja pa po njihovih opozorilih kljub pol leta prizadevanj, da bi se dogovorili o ustreznih pogojih dela v vrtcih in šolah v posebnih okoliščinah epidemije, partnerji še vedno niso sedli za mizo.