c S

Na šolah pripravljeni dočakali pouk na daljavo

19.10.2020 13:29 Novo mesto/Celje/Izola/Ajdovščina/Bohinj/Radovljica, 19. oktobra (STA) - Osnovne in srednje šole po Sloveniji so se na ukrep šolanja na daljavo, ki je za osnovnošolce od 6. razreda in za vse dijake stopil v veljavo z današnjim dnem, večinoma dobro pripravile, zato večjih težav ne pričakujejo. To so šolniki dosegli tako s poenotenjem komunikacijskih kanalov kot s posodobitvijo opreme.

V Šolskem centru Novo mesto, po številu dijakov največji srednješolski ustanovi v državi, ki jo to šolsko leto obiskuje skupaj nekaj več kot 3200 dijakov in še približno 800 študentov, so na drugi del šolanja na daljavo prešli pripravljeni. Večjih težav, razen pri socialno ogroženih ali otrocih iz družin z več šolajočimi otroki, ki potrebujejo več računalnikov, ne pričakujejo.

Direktor centra Matej Forjan je za STA povedal, da so se na morebitni jesenski prehod šolanja na daljavo začeli pripravljati že konec junija. Takrat so vsem strokovnim delavcem zagotovili prenosne računalnike, nabavili so 120 grafičnih zaslonov, kamere in vse drugo, potrebno za delo na daljavo.

Pouk prek aplikacije teams že danes poteka po urniku. V petek so dijakom razdelili 40 računalnikov, ta teden jih bodo dostavili še nekaterim. Za dijake iz najranljivejših skupin, ki doma nimajo spletne povezave, so nabavili tudi spletne kartice. Vsem potrebam in morebitnim zagatam se bodo sproti prilagajali, je še dejal Forjan.

Ravnateljica Gimnazije Novo mesto Mojca Lukšič je za STA povedala, da so se veliko o pouku na daljavo naučili že spomladi. To znanje so poleti še nadgradili in nov prihod šolanja na daljavo pričakali pripravljeni. Pouk v obliki spletnih video konferenc tako za nekaj manj 650 dijakov poteka normalno in po urniku, je še dodala Lukšičeva.

Podobno je na Gimnaziji Celje-Center. "Na pouk na daljavo smo nedvomno bistveno bolje pripravljeni kot pa marca, čeprav je odločitev prav tako kot spomladi prišla iznenada," je za STA povedal ravnatelj Gimnazije Celje-Center Gregor Deleja.

"V tem času smo poenotili komunikacijske kanale, pripravili izobraževanja in spletne vodnike za učitelje in dijake ter skušali kar se da veliko dijakov, ki doma nimajo potrebne tehnologije, opremiti s prenosnimi in tabličnimi računalniki ter spletnimi kamerami. Posebnih težav tako ni, si pa vsi neizmerno želimo, da se 2. novembra zopet srečamo v šolskih klopeh," je dodal Deleja.

Čeprav so se učitelji in učenci usposobili za šolanje na daljavo, pa bo težave predstavljalo poučevanje praktičnega pouka, je opozorila ravnateljica Srednje gostinske in turistične šole Radovljica Marjana Potočnik. Kot je pojasnila, se tega pouka ne da izpeljati na daljavo in ga bo treba kasneje nadoknaditi.

Ne glede na veliko presenečenje, da so tako hitro prešle na izobraževanje na daljavo tudi osnovne šole, so se na Osnovni šoli (OŠ) Lava v Celju na osnovi preteklih izkušenj, ugotovljenih pomanjkljivosti prvega spopada z izobraževanjem na daljavo, uspeli bolj sistematično pripraviti na nov začetek, je za STA povedala ravnateljica šole Marijana Kolenko.

"Danes smo imeli vse pripravljeno, da ob 8.00 in 9.00 povabimo vse učence od 6. do 9. razreda na uvodne razredne ure preko videokonferenčnega okolja Zoom, da bodo tudi otroci motivirani, da ne bodo imeli odvečnih skrbi, kako bo potekalo delo, a smo žal doživeli izpad sistema," je pojasnila Kolenkova.

Ocenile je tudi, da so se z učitelji konec preteklega tedna dobro opremili z dodatnimi znanji - s FIT aktivnimi metodami dela, ki otrokom omogočajo samostojno učenje in boljšo zapomnitev učne snovi, timsko načrtovali vsebine in možne didaktične rešitve, pripravili ustrezno tehnologijo, a danes doživeli "streznitev".

Po prvih poskusih dela preko spletnih učilnic namreč ugotavljamo, da imajo v nekaterih družinah še vedno podobne težave kot v prvem poskusu in da bo tudi tokrat trpelo delo na daljavo zaradi neustrezno pripravljenih pogojev za delo, s katerimi se srečujejo družine z več otroki, nekateri priseljenci-tujci ter otroci, ki potrebujejo individualno pomoč.

Zaradi preobremenjenosti sistema so imeli danes težave pri izvedbi pouka na daljavo tudi v drugih šolah. Kot je za STA pojasnila pomočnica ravnateljice Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica Jana Komac, so imeli težave z dostopom do spletnih učilnic, kar je vznemirilo tudi starše, ki so v precejšnjem številu klicali šolo. Prepričana je, da bodo težave kmalu odpravljene. Kot začasno rešitev pa bodo učitelji učencem poslali elektronska sporočila, da si bodo lahko že vnaprej pripravili plan dela.

V samih spletnih učilnicah je sicer za učence na voljo več vsebin. Nekateri učitelji so se denimo posneli pri razlagi snovi, kar si lahko učenci večkrat ogledajo. Na voljo so jim tudi različne povezave do dodatnih vsebin. Hkrati šola pomaga učencem z zagotavljanjem potrebne tehnične opreme za šolanje na daljavo. Zaenkrat so v Bohinju med učence razdelili tri računalnike in tri tablice.

Da so na pouk na daljavo mnogo bolje pripravljeni v primerjavi s prvim valom epidemije, je za STA ocenila Irena Sivka Horvat, ravnateljica OŠ Vojke Šmuc Izola, kjer imajo od 6. do 9. razreda skupno 317 učencev.

Med drugim so poenotili vstopne točke, tiste učence, ki tega še niso bili vešči, so naučili rokovanja s spletnimi učilnicami, staršem pa so dali tudi navodila za spremljanje otrok. Šolanje na daljavo so sicer organizirali na način, da starši ne bodo dodatno obremenjeni.

Na spletnem orodju Zoom so tudi poenotili urnike prisotnosti, je dodala Sivka Horvatova: "Če ima otrok štiri ure matematike na teden, ima dve uri na Zoomu in takrat so otroci tudi prisotni."

Ob tem so poskrbeli, da bodo računalnike imeli tudi tisti šolarji, ki jih še nimajo. To naj bi uredili še v tem tednu, sicer pa bodo učenci prvi teden lahko dostopali do spletnih učilnic tudi s pametnimi telefoni. Na OŠ Vojke Šmuc so sicer na predmetni stopnji našteli nekaj manj kot 40 otrok, ki nimajo računalnikov, vendar povečini ne gre za to, da ne bi imeli računalnika v gospodinjstvu, pač pa za primere, ko so v eni družini npr. trije otroci, imajo pa na voljo dva računalnika.

Na OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini so se prav tako pripravljali na možnosti, če bi do šolanja na daljavo prišlo. Kot je za STA povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna so poleg izobraževanja za učitelje prav v tem tednu načrtovali tudi izobraževanje za starše, saj nekateri med njimi nimajo niti najbolj osnovnih računalniških znanj.

Eno izmed ajdovskih osnovnih šol sicer obiskuje 722 učencev, na daljavo pa se šola 291 učencev. Med njimi je bilo 29 takih, ki jim je šola posodila prenosne računalnike ali tablične računalnike, nekaj težav so imeli tudi s tistimi družinami, ki niso imeli dostopa do interneta.

Ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin pa je za STA povedala, da ima več njihovih učencev, ki se šolajo na daljavo, težave zaradi slabe pokritosti z omrežjem.

Med ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa je z današnjim dnem stopil v veljavo pouk na daljavo za učence od vključno 6. razreda in dijake. Za zdaj velja, da bo pouk na daljavo potekal ta teden, sledijo enotedenske počitnice, ob koncu katerih naj bi bilo znano, kako naprej.