c S

Zveza aktivov svetov staršev: Jesenske počitnice priložnost za iskanje trajnejše rešitve za pouk v času koronavirusa

15.10.2020 23:10 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - S ponedeljkom se bodo učenci od vključno šestega razreda ponovno šolali od doma, to pa bo vplivalo tudi na njihove starše. Po prvi oceni Zveze aktivov svetov staršev Slovenije so bili ti ukrepi v neki obliki potrebni, vsekakor pa bi bilo treba odločitev o trajnejši rešitvi sprejeti še v času jesenskih počitnic, so za STA pojasnili v zvezi.

"Prva ocena v zvezi z ukrepi je, da so v neki obliki bili potrebni, saj se epidemiološka slika v državi slabša. Dnevno število na novo okuženih je podobno tistemu na Hrvaškem. Če bi primerjali številke na novo odkritih okuženih z na primer Nemčijo in Italijo, so v sorazmernem deležu s številom prebivalcev slovenske številke nekajkrat večje," so v odgovoru na vprašanje STA zapisali v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije. Pri tem so sicer opozorili, da zaenkrat še niso uspeli pridobiti konkretnih informacij s terena.

V zvezi menijo, da gre deležnikom šolskega sistema na roko dejstvo, da so pred vrati prve enotedenske počitnice aktualnega šolskega leta. Ocenjujejo, da so bili tudi ukrepi oblikovani ob upoštevanju te okoliščine.

"Če razumemo prav, so tudi zato začasni in je šolanje po modelu C še vedno realna možnost. Vsekakor bi bilo treba odločitev o trajnejši rešitvi sprejeti še v času jesenskih počitnic. Prepogosto spreminjanje ritma šolskega dela ne bo dobro vplivalo niti na učence niti na učitelje ter posledično tudi ne na kakovost vzgojno-izobraževalnega procesa," so opozorili.

V podatkih, ki so jih zbrali spomladi, so na zvezi prepoznali, da je pouk v šoli vrednota, kar bi bilo treba upoštevati tudi pri oblikovanju prihodnjih ukrepov. Glede na to, da epidemiološko sliko v državi zdaj spremljajo po regijah, se jim v zvezi zdi ustrezno, da so tako zasnovani tudi ukrepi.

"Če uspe prebivalcem v nekaterih območjih vzdrževati ugodnejšo epidemiološko sliko, bi bilo verjetno primerno, da niso deležni enako restriktivnih omejitev, kot prebivalci območij, kjer je epidemija v porastu. Mogoče bi bil tak pristop dober vzgojni zgled tudi za otroke, saj jim tako najbolj neposredno sporočamo, da za svoje zdravje z odgovornim obnašanjem najbolje poskrbijo sami," so zapisali.

Na vprašanje, kako si želijo, da bi k pouku na daljavo pristopile šole, so v zveze odgovorili, da upravičeno pričakujejo, da so se šole v času počitnic in prvega meseca šolskega leta ustrezno pripravile za izvedbo pouka na daljavo. Pri tem bi lahko naslednji teden izvedbe pouka na daljavo izkoristilo tudi kot evalvacijo opravljenih priprav, so še zapisali.