c S

Zaposleni na Pedagoškem inštitutu soglasno podpirajo Žagarja za direktorja

14.10.2020 14:36 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Dozdajšnji direktor Pedagoškega inštituta Igor Ž. Žagar, ki mu vlada ni dala soglasje k vnovičnemu imenovanju za direktorja, ima soglasno podporo zaposlenih na inštitutu, da nadaljuje na tem mestu tudi v novem mandatu. Zbor zaposlenih od šolske ministrice Simone Kustec pričakuje, da bo javno predstavila utemeljitev vladnega sklepa.

Predstavniki strokovne javnosti in upravnega odbora inštituta so že v ponedeljek izrazili nestrinjanje z vladno odločitvijo in povabili k podpisu peticije, medtem ko se je danes iz stroke oglasil še zbor zaposlenih inštituta, iz politike pa opozicijska Levica.

Zaposleni na inštitutu se čudijo odločitvi vlade še zlasti ob odsotnosti argumentov. Žagar je po njihovih besedah v svojem dosedanjem petletnem mandatu zagotovil ustrezno gmotno, kadrovsko in vsebinsko podlago za kakovostno opravljanje znanstveno-raziskovalnega dela ter okrepil mreženje inštituta v mednarodnem znanstveno-raziskovalnem prostoru.

Raziskovalci in zaposleni v skupnih službah ocenjujejo obdobje zadnjih petih let glede na delovne pogoje, dosežke in vzdušje na inštitutu kot zelo uspešno. O znanstveni odličnosti dela po njihovih navedbah priča tudi podatek, da je programska skupina za edukacijske raziskave, katere nosilec je inštitut, dobila 24 od 25 točk in bila najbolje ocenjena programska skupina s področja vzgoje in izobraževanja. Na inštitutu trenutno izvajajo 38 različnih projektov, med njimi tudi temeljne raziskovalne projekte in projekte v okviru Erasmusa+.

Vladna odločitev bo po njihovem svarilu povzročila destabilizacijo kontinuiranega znanstveno-raziskovalnega dela na inštitutu, kar bo vplivalo na celoten izobraževalni prostor. "Takšne enostranske poteze so vedno problematične," so poudarili. V tem občutljivem času, ko je zaradi številnih negotovosti in nejasnosti izjemno dobro poznavanje specifike delovanja inštituta toliko pomembnejše za sprejemanje ustreznih odločitev, pa so lahko posledice po njihovih besedah usodne.

Ministrico za izobraževanje, znanost in šport sprašujejo, kako pojasnjuje vladni sklep glede na to, da sta ga upravni odbor in znanstveni svet inštituta soglasno podprla, in katera merila so uporabili pri sprejetju sklepa. Prav tako pa jih zanima tudi, kako naj bi taka odločitev vlade prispevala k dobrobiti znanstveno-raziskovalnega dela na inštitutu in celotnega prostora vzgoje in izobraževanja.

Stranka Levica pa ocenjuje, da je vlada s svojo odločitvijo grobo posegla v avtonomijo visokošolskega prostora in odločitev upravnega odbora, čeprav vladna predstavnika v petčlanskem odboru nista nasprotovala Žagarjevemu imenovanju za direktorja. S podpisom so se pridružili peticiji, vlado pa pozvali k podaji soglasja. Hkrati so napovedali, da bodo od ministrice zahtevali podrobna pojasnila naslednji teden na seji DZ.