c S

Delo na ljubljanski univerzi povsod, kjer je možno, na daljavo

13.10.2020 16:19 Ljubljana/Maribor, 13. oktobra (STA) - Glede na trenutno epidemiološko sliko v državi je rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič danes objavil priporočilo, naj fakultete izvajajo pedagoški proces in raziskovalno delo povsod, kjer je to možno, na daljavo. Kjer to ni možno, pa naj se dosledno upošteva protokole za zagotavljanje varnosti pred okužbo z novim koronavirusom.

Med temi protokoli je omejitev števila oseb, ki so lahko hkrati prisotne v določenem prostoru. Fizična distanca med zaposlenimi mora biti najmanj 1,5 metra, obvezno je umivanje oz. razkuževanje rok, priporoča se tudi uporaba zaščitnih mask in prezračevanje prostorov.

"Preventivne ukrepe upoštevajte tudi v vseh skupnih prostorih. Obštudijska dejavnost naj se izvaja na daljavo," je izpostavil rektor Papič.

Kontaktne športe, ki so del pedagoškega procesa ali rekreacije v Univerzitetni športni dvorani, odsvetuje. Poudaril je, da naj oseba v primeru prisotnih simptomov okužbe z novim koronavirusom ostane doma in se ravna po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Priporočilo velja do preklica.

Na mariborski univerzi kakšnih novih navodil danes niso dajali. "Na Univerzi v Mariboru poteka hibridni način pedagoškega procesa, kar pomeni, da se večino pedagoškega procesa izvede v stavbah fakultet Univerze v Mariboru ob zagotavljanju vseh varnostnih standardov. S strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nismo dobili informacije o kakšnih drugih zahtevah vlade do univerz," so za STA povedali v rektoratu.

"V kolikor bi se pojavil kakšen problem z okužbo, bomo sledili navodilom NIJZ, kot smo to delali do sedaj. Naša osnovna smernica je, da izobraževalni in delovni proces potekata čim bolj normalno, seveda ob ustrezni zaščiti tako zaposlenih kot študentov," so dodali.