c S

Ljudska univerza Velenje v inovativnem projektu zaposlovanja mladih

06.10.2020 16:17 Velenje, 06. oktobra (STA) - Ljudska univerza Velenje sodeluje v inovativnem projektu zaposlovanja mladih, ki je poimenovan Smer:zaposlitev. V tem projektu, ki je podprt z norveškim finančnim mehanizmom, v njem pa sodeluje šest evropskih partnerjev, bodo v naslednjih treh letih izobrazili 108 mladih iz ranljivih skupin, je danes povedal predstavnik univerze Erik Kapfer.

Kot je Kapfer dejal na novinarski konferenci, je vrednost projekta 2,3 milijona evrov, od tega Ljudski univerzi Velenje pripada okrog 440.000 evrov.

V okviru projekta bodo mlade učili digitalne pismenosti in usposabljali za delo v avtomatiziranih in robotiziranih proizvodnih linijah. Kompetence, ki jih bodo mladi pridobili v relativno kratkem času, jim bodo bistveno izboljšale možnosti zaposlitve, delodajalcem pa dostop do certificiranih poklicev.

Direktorica univerze Brigita Kropušek Ranziger pa je dejala, da so si pred 10 leti zastavili zanimive cilje, ki so jih presegli. Ker so zdaj na novi prelomnici, so se odločili univerzo preimenovati v Univerzo za družbo s centrom prihodnosti.

V Vzorčnem mestu Velenje so danes predstavili tudi novo avtorsko sobo pobega, ki so jo poimenovali Mali rumeni kombi. Velenjski župan Peter Dermol pa je pri tem ocenil, da je v treh letih obstoja vzorčno mesto postalo "gamechanger" na področju razvoja in implementacije novih metod izobraževanja s pomočjo novih tehnologij.

Preko 20.000 učencev in dijakov iz več kot 50 različnih osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije pa je že doživelo vsaj eno izmed petih interaktivnih učnih postavitev v velenjskem vzorčnem mestu.