c S

Višje sodišče potrdilo odločitev o nezakoniti odpovedi učitelju

05.10.2020 15:44 Maribor, 05. oktobra (STA) - Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v celoti potrdilo sodbo prvostopenjskega delovnega sodišča o nezakoniti odpovedi delovnega razmerja učitelju Srednje šole za oblikovanje Maribor in sindikalnemu zaupniku Dejanu Paski, so sporočili iz Sviza. Šola ga bo morala tako znova zaposliti.

Po poročanju medijev je ravnateljica Nadja Jager Popović učitelja odpustila, ker naj bi naklepoma ali iz hude malomarnosti huje kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja. Med drugim naj bi na dveh sindikalnih sestankih sodelavce nagovarjal k delovanju proti vodstvu šole. Na šoli so sicer v nekaj mesecih dobili odpoved skupno trije zaposleni, ob tem pa so se močno zaostrili odnosi med vodstvom šole in sindikatom, ki je ravnateljici očital številne nepravilnosti.

Delovno sodišče v Mariboru je spomladi presodilo, da je bila izredna odpoved nezakonita. Odpoved je razveljavilo in šoli naložilo, da mora učitelja ponovno zaposliti in mu izplačati plače za nazaj.

Zdaj je po navedbah Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani takšno odločitev potrdilo. V sindikatu so z odločitvijo zadovoljni, saj so vse od uvedbe postopka zoper njihovega sindikalnega zaupnika ugovarjali, da je bil odpuščen le zato, "ker je bil zaradi korektnega opravljanja funkcije sindikalnega zaupnika moteč za ravnateljico".

Izpostavljajo, da je prvostopenjsko sodišče v obrazložitvi svoje sodbe posebej izpostavilo, da je naloga sindikalnega zaupnika, da varuje pravice in interese delavcev pri delodajalcu, zaradi česar sindikalni zaupnik tudi uživa posebno zakonsko varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Pomemben se jim zdi tudi poudarek sodišča, da ima tako sindikalni zaupnik kot tudi vsak zaposleni pravico izraziti svoje mnenje o tem, da vodstvo šole ne dela dobro, in zaradi takšne izjave ne sme trpeti kakršnih koli negativnih posledic.

Z nezakonito izredno odpovedjo je po navedbah sindikata ravnateljica šoli povzročila za več kot 25.000 evrov stroškov, pri čemer niso všteti stroški, ki jih je imela šola s svojimi odvetniki in pravnimi svetovalci.