c S

Kustečeva se je učiteljem ob njihovem dnevu zahvalila za velik doprinos družbi

05.10.2020 14:06 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Šolska ministrica Simona Kustec se je danes ob svetovnem dnevu učiteljev v posebnem voščilu zahvalila za njihov velik doprinos družbi. Kot je zapisala, nas vsako leto 5. oktober še posebej opominja na vlogo, ki jo za naše otroke in družbo kot celoto učitelji prevzemajo s svojim delom. Slovesna podelitev nagrad na področju šolstva pa bo 8. decembra.

Po oceni ministrice učiteljsko delo ni zgolj služba niti ne zgolj poklic, ampak je poslanstvo, je življenje, prenašanje znanja do nas, so zapisali na spletnih straneh ministrstva.

"V današnjem, koronskem času, ki močno zaznamuje tudi vaše delo, predstavljate enega od temeljnih stebrov stabilnosti celotne družbe. Vsem nam kažete, da se je prav z znanjem možno zoperstaviti še tako nepredvidljivim in nepoznanim svetovom. Da smo lahko uspešni, če se znamo poslušati in slišati, si pomagati in sodelovati. Če znamo gojiti umirjen, potrpežljiv, strpen dialog," meni Kustečeva.

Po njenih besedah učitelji s takšnim odnosom skupaj s šolarji postajajo zgled za celotno družbo. Kažejo namreč, da je le s takšnim pristopom, utemeljenim na znanju, na zmožnostih iskanja drugačnih rešitev in poti, tudi drugačnih orodij za učenje, "možno premagati negotove čase, se obdržati na nogah in iti dalje še modrejši, z znanjem in izkušnjami bogatejši".

Učiteljem se je zahvalila, ker s svojim delom in odnosom prav v teh zahtevnih časih spreminjajo svet že zgolj s tem, ker navkljub vsem omejitvam delajo dalje in s tem še enkrat več v zgodovini potrjujejo več kot stoletje stare modre misli Victorja Hugoja, ki je zapisal, da "tisti, ki odpira vrata znanja, zapira vrata ujetništva".

"Ob vašem prazniku vam izrekam globok poklon in spoštovanje ter vam želim, da ostaneta naša svetla zvezda Danica boljšega jutrišnjega dne," je v voščilnici še zapisala Kustečeva.