c S

Svetovni dan učiteljev v znamenju covida-19

05.10.2020 07:43 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Letošnji svetovni dan učiteljev zaznamuje pandemija covida-19, ki je precej spremenila vzgojno-izobraževalni sistem. V šolskemu sindikatu Sviz opozarjajo, da so zaposleni zaradi ukrepov vedno bolj obremenjeni, saj morajo opravljati še številne druge naloge. Prepričani so, da jih je država pustila na cedilu, ker ne rešuje nakopičenih težav.

Svetovni dan učiteljev je na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil Unesco. Praznik se obeležuje kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 Unesco in Mednarodna organizacija za delo (ILO) sprejeli priporočila o položaju učiteljev, ki veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da so učitelji dodatno obremenjeni, saj poleg poučevanja morajo opravljati še dodatna dela, kot je čiščenje, varovanje, so tudi psihologi in komaj utegnejo do toaletnih prostorov. Poudarili so, da bodo naredili vse za zdravje učencev, da bo pouk ostal v učilnicah.

Prav tako opozarjajo, da šolska oblast deluje prav v nasprotju s priporočili o položaju učiteljev, ko vzgojiteljem in učiteljem ter sindikatu kot reprezentativnemu predstavniku zaposlenih odreka pravico in možnost sodelovati pri sprejemanju odločitev. Gre za delovne pogoje, obremenitve in tveganja, vprašanja varnosti in zdravja pri delu, ne nazadnje njihovo plačilo.

Po podatkih zavoda za šolstvo je v vzgoji in izobraževanju zaposlenih 44.600 delavcev ali 6,3 odstotka vseh zaposlenih, od tega je največ učiteljev 24.000. V osnovnem šolstvu je sicer 20.200 zaposlenih, v otroškem varstvu 9300, sledi visoko in univerzitetno šolstvo s 7600 zaposlenimi in srednje šolstvo 7500.

Ta dan sicer praznujejo v več kot 100 državah po svetu. V Sloveniji bi morali danes podeliti državne nagrade najboljšim v izobraževanju, a so podelitev zaradi covida-19 prestavili na 8. december. Zavod RS za šolstvo podeljuje priznanje Blaža Kumerdeja učiteljem oz. vzgojno izobraževalnim ustanovam za vidnejše in priznane dosežke.

Učiteljsko združenje Slovenije danes na Gimnaziji Kranj pripravlja Vseučiteljsko konferenco na temo Refleksija šolanja prvih tednov novega šolskega leta.