c S

Sviz za državno financiranje zaščitnih mask za učence, dijaki in študente

02.10.2020 18:47 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - V šolskem sindikatu Sviz opozarjajo, da je vlada iz predloga petega protikoronskega paketa črtala med socialnimi partnerji že usklajeno določbo, da bo država zaščitne maske financirala tudi za učence, dijake in študente. Poslance zato pozivajo, naj zakon v DZ z dopolnili spremenijo tako, kot je bilo dogovorjeno s sindikati.

Kot pravijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), je vlada s socialnimi partnerji že usklajeno določbo predloga zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 spremenila tako, da bo financirala zaščitne maske le za izvajalce vzgojno-izobraževalnega procesa, torej učitelje, profesorje in druge zaposlene, ne pa tudi za učence, dijake in študente. To pa je za sindikat nesprejemljivo.

Kot so zapisali, so se na pogajanjih socialnih partnerjev o petem protikoronskem paketu vsi strinjali, da je strošek nakupa zaščitnih mask za vse smiseln ukrep za preprečevanje okužb, še posebej v primeru ekonomsko šibkejših družin. Predlog je po njihovih navedbah izrecno podprlo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zato Sviz ministrico Simono Kustec sprašuje, zakaj črtanju zagotavljanja sredstev za zaščitne maske za vse ob sprejemanju predloga zakona na seji vlade ni nasprotovala.

Vse poslanske skupine pozivajo, naj z dopolnili v zakon vrnejo med socialnimi partnerji usklajeno besedilo. Tudi starše, dijake in študente pozivajo, naj javno podprejo njihovo zahtevo.

Na ministrstvu na očitke sindikata ne odgovarjajo konkretno. V odzivu so zapisali le, da za vse institucije s področja vzgoje in izobraževanja veljajo epidemiološke smernice, ki jih je za posamezno področje ob začetku šolskega in študijskega leta pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), vlada pa lahko s posebnim, časovno omejenim odlokom, te smernice, glede na širšo trenutno epidemiološko sliko v državi in na podlagi ocene stroke, prilagodi aktualnemu stanju razvoja covida-19.

Kot pravijo, so v predlog zakona, ki ga je vlada v DZ poslala v četrtek, vključili veliko ukrepov za področja vzgoje in izobraževanja ter znanosti, med drugim tudi določbo, da država zagotavlja financiranje zaščitne opreme in dezinfekcije prostorov za izvajalce storitev na področju vzgoje in izobraževanja ter znanosti.