c S

Za okoli 60.600 študentov se je začelo novo, nekoliko drugačno študijsko leto

01.10.2020 16:50 Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 01. oktobra (STA) - Za okoli 60.600 se je danes začelo novo študijsko leto, ki bo sicer zaradi covida-19 precej drugačno od prejšnjih let. Kot kažejo prve napovedi, bo del predavanj potekal v predavalnicah, del pa na daljavo preko spleta. Na enak, kombiniran način so danes potekali tudi sprejemi novincev na fakultetah.

Ob začetku študijskega leta je študente v poslanici danes nagovorila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Prepričana je, da so vsi deležniki študijskega procesa v pripravo njegove izvedbe vložili poseben napor, da bo študij kljub omejitvam in nevarnostim, ki jih prinaša koronavirus, varen in enako kakovosten kot pretekla leta.

Vsem, ki so ali bodo prispevali k temu, da bo študijsko leto potekalo čim bolj varno in kakovostno, se je zahvalila, bruckam in brucem pa zaželela uspešno, pogumno, odlično in vztrajno študijsko pot.

Letos tradicionalnih dobrodošlic novincem, ki ga pred uradnim začetkom študijskega leta pripravljajo univerze skupaj s študentskimi organizacijami, ne bo. So pa sprejeme za novince pripravile same fakultete.

Na ljubljanski ekonomski fakulteti so bruce nagovorili zjutraj v živo po spletu, kjer jih je pozdravila dekanja Metka Tekavčič. Po uvodnem delu je sledila predstavitev študija. Za bruce programa v angleški izvedbi so pripravili t. i. hibridni dogodek. V veliki dvorani, ki sprejme 400 ljudi, je uvodni del in delavnico zaradi zdravstvenih ukrepov spremljalo od 60 do 70 študentov, ostali pa prek prenosa po spletu, so za STA povedali na fakulteti.

Na ljubljanski filozofski fakulteti je sprejem novincev danes potekal v živo, tako bo tudi v petek. Sprejemajo jih na posameznih oddelkih po vnaprejšnjem razporedu. Bruce na uvodnih srečanjih obvestijo o poteku pedagoškega procesa v novem študijskem letu, ki bo potekal na kombiniran način in o upoštevanju vseh veljavnih priporočil v prostorih fakultete.

Na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so bruce sprejeli že v preteklih dveh dneh, in sicer v šestih ločenih skupinah in ob upoštevanju vseh zdravstvenih ukrepov, danes pa so že stekla predavanja. Ta za študente prvih letnikov potekajo v živo v predavalnicah, za ostale študente pa na daljavo. Izjema so laboratorijske, računalniške in seminarske vaje, ki v celoti potekajo na fakulteti. "Nasploh je naš cilj čim več študija izvesti neposredno, zato bodo predavanja tam, kjer je to le mogoče, potekala v predavalnicah," pravi vodja referata fakultete Vladka Kožuh Ledinek.

Študentje si morajo ob prihodu na fakulteto razkužiti roke, prav tako morajo ves čas nositi maske. Ob prihodu se tudi prijavijo s posebno kodo, tako profesorji vedo, kateri študentje so v predavalnicah. Maske imajo ves čas tudi profesorji.

Na štirih zasebnih fakultetah, združenih v zasebno Univerzo v Novem mestu, so po besedah prorektorice za področje izobraževalnega dela na univerzi Jasmine Starc za danes in za petek pripravili uvajalna dneva za novince. Danes so lahko spoznali posamezne profesorje in delo posamezne fakultete, v petek pa se bodo podrobneje seznanili še z organizacijo in izvedbo študijskega procesa.

Sama predavanja bodo na omenjenih novomeških fakultetah potekala tako, da bodo oddelke razdelili na več skupin. Te bodo nato predavanja izmenično spremljale delno v živo in delno preko spleta. Manjši oddelki študentov, predvsem na magistrskih in doktorskih študijskih programih, pa bodo imeli predavanja v celoti v živo. Pri tem bodo maske ves čas obvezne tako za študente kot profesorje.

Novim študentom pri uvajanju v novo življenje pomagajo tudi študentske organizacije. Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je za bruce pripravila informacije o študiju, ki so jim tokrat zaradi varnostnih ukrepov na voljo na sedežu organizacije. V pomoč jim je poslala tudi svoje informatorje, ki so jih pričakali na avtobusni in železniški postaji in jih usmerjali k želeni fakulteti. Na teh pa so brucke in bruce v manjših skupinah pričakali starejši kolegi, ki so jim postregli z vsemi potrebnimi informacijami za študij.

"Predstavili smo jim vse o študiju, pogoje, obštudijske dejavnosti in drugo. Med bruci ni bilo sproščenega vzdušja, kot prejšnja leta, bili so malenkost prestrašeni, saj jim je nenavadno, da so študijsko leto začeli z masko na obrazu," je za STA povedala študentka Anja Gabrovec.

Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM) so za mariborske bruce in ostale študente pripravili informativno mapo Dostop, v kateri je bila med drugim napotitev do ključnih informacij, povezanih s študijem. Študente po navedbah ŠOUM sicer najbolj zanimajo informacije o izvedbi študijskega procesa, ki jih prejmejo od predstavnikov fakultet in študentov tutorjev, ki pod okriljem ŠOUM delujejo na devetih fakultetah. Gre za okoli 100 študentov višjih letnikov, ki so sovrstnikom na voljo za pomoč.

Čeprav so v sredo imeli uvajalni dan, kjer so spoznali tudi svoje tutorje, je bila brucka mariborske medicinske fakultete Zala danes malo živčna. To je popustilo, ko so se danes sestali s tutorji, ki so jim razložili kriterije pri posameznem predmetu, pogoje za kolokvij, izpite in drugo. "Potem smo imeli še festival, na katerem so se predstavila vsa društva fakultete. Bilo je zelo zanimivo in mislim, da so nas bruce zelo toplo sprejeli," je dejala.

Tudi v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) so glede na epidemiološke razmere v državi ves čas na voljo primorskim bruckam in brucem. "V našem študijskem centru jim podelimo promocijski material in jih seznanimo z našimi projekti," je za STA pojasnil predsednik ŠOUP Jure Ciglar.

Za novo študijsko leto so tri javne in tri zasebne univerze ter en javni in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov razpisali 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik na več kot 800 dodiplomskih, magistrskih in doktorskih programih. Do torka se je v visokošolske zavode vpisalo okoli 60.600 študentov, od tega 13.400 novincev.