c S

V visokošolske študijske programe vpisanih več kot 60.000 študentov

30.09.2020 12:48 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Za novo študijsko leto so tri javne in tri zasebne univerze ter en javni in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov, razpisalo 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik na več kot 800 dodiplomskih, magistrskih in doktorskih programih. Do torka se je v visokošolske zavode vpisalo okoli 60.600 študentov, od tega 13.400 novincev.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, bodo končni podatki o vpisu v visoko šolstvo na voljo sredi novembra, vsi vpisni postopki pa bodo zaključeni do 30. oktobra.

Med mladimi je še vedno največ zanimanja za umetniške programe in dizajn, programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Manjši interes je za poslovne in upravne vede, tehniko, proizvodne tehnologije in gradbeništvo ter kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo.

Primorska univerza poleg novega univerzitetnega študijskega programa Socialna pedagogika v prihajajočem študijskem letu prvič uvaja še tri nove doktorske programe tretje stopnje, in sicer Preventiva za zdravje, Računalništvo in informatika in Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja. Novomeška fakulteta za informacijske študije pa prvič razpisuje nov magistrski študijski program druge stopnje Računalništvo in spletne tehnologije.

Za subvencionirano bivanje je skupaj za novo študijsko leto razpisanih 11.569 mest, in sicer za sprejem 4175 in 7340 za podaljšanje bivanja ter 27 mest, ki so namenjena študentom s priznano mednarodno zaščito. Višina subvencije v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 21,50 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov.

Smernice za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru študijskega leta 2020/21 je ministrstvo visokošolskim deležnikom posredovalo sredi septembra. Te se bodo sproti posodabljali glede na epidemiološke razmere v Sloveniji, so še dodali na ministrstvu.