c S

Študentom v socialni stiski na voljo različne vrste pomoči

29.09.2020 12:28 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Študentsko življenje je povezano tudi s stroški. Epidemija covida-19 je le še povečala socialno stisko študentov, ki so zaradi upada študentskega dela ostali brez najpomembnejšega vira prihodka. Za blaženje stiske ogroženim študentom z enkratno finančno pomočjo pomagajo v Fundaciji Študentski tolar, lahko zaprosijo tudi za državno štipendijo.

Epidemija covida-19 je najbolj prizadela študente v slabšem materialnem položaju. Ti so težje dostopali do računalnikov in hitrega interneta, niso mogli delati preko študentske napotnice, s tem pa so se jim znižali že tako nizki prihodki, prav tako se je zmanjšala ponudba študentske prehrane.

"Danes se stanje počasi popravlja, a problemi, na katere že dolgo opozarjamo, kot so nizke državne štipendije, pomanjkanje sob v študentskih domovih in vedno višji stroški študentov, ostajajo," je za STA pojasnil predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Klemen Peran.

Opozoril je, da je epidemija povzročila velik upad študentskega dela, katere posledice se bodo, kljub počasni rasti, čutile še kar nekaj mesecev. Študentsko delo je v maju upadlo za polovico, v avgustu pa za okoli 25 odstotkov v primerjavi z lani, je dejal. Pri tem je omenil, da je po podatkih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje lani skoraj 20.000 dijakov in študentov preko študentskega dela zaslužilo vsaj polovico neto minimalne plače oz. dobrih 330 evrov mesečno.

In prav ti dijaki in študenti so po njegovih besedah najbolj ogroženi zaradi upada študentskega dela, ki ga je povzročila epidemija. Ob tem je Peran izrazil bojazen, da mnogi od teh ob takem izpadu dohodkov študija ne bodo mogli nadaljevati in zaključiti.

Tudi enkratna državna pomoč študentom v višini 150 evrov po Peranovi oceni ni bila najbolj primerna rešitev, ker ni upoštevala različnih socialnih okoliščin študentov, vrste prihodkov in višine stroškov. Poudaril je, da je pomoč socialno najbolj ogroženim študentom prenizka, kot tudi, da so prenizke tudi državne štipendije, ki znašajo v povprečju 125 evrov.

Višina te je namreč odvisna od povprečnega dohodka v družini, in ne sme presegati 680,56 evrov na osebo. Za študente znaša od 71,68 do 194,56 evra mesečno. K štipendiji lahko študent prejme še različne dodatke - za bivanje 81,92 evra, za uspeh od 17,40 do 40,96 evra in 51,20 evra za štipendiste s posebnimi potrebami.

Študentom je letos zaradi covida-19 omogočeno dodatno leto študija, štipendistom pa dodatno leto mirovanja štipendije, če zaradi epidemije niso mogli opraviti vseh študijskih obveznosti, potrebnih za napredovanje.

Študentom v stiski iz zagate lahko pomagajo med drugim tudi v Fundaciji Študentski tolar z različnimi razpisi za dodelitev nepovratnih denarnih pomoči. V študentski hiši Srce pa lahko pomagajo tudi s prehodno nastanitvijo v Ljubljani.

Letos sicer prihaja do sprememb pri vpisu študentov, ki so že v sistemu subvencionirane študentske prehrane. Tem študentom za novo študijsko leto ne bo potreben osebni obisk na točki subvencionirane študentske prehrane, temveč bodo pravico podaljšali preko aplikacije ali spletne strani www.studentska-prehrana.si s potrditvijo, da želijo tudi v prihajajočem letu koristiti pravico do SŠP.

Prav tako se je poleti delno odpravila mesečna blokada pri koriščenju subvencij. Študenti so tako lahko študentsko prehrano kljub zakonski določbi koristili cel julij.