c S

Sviz z osmimi konkretnimi zahtevami in pozivom ministrici k njihovemu reševanju

22.09.2020 17:58 Ljubljana, 22. septembra (STA) - Šolski sindikat Sviz je danes ministrico za izobraževanje Simono Kustec z dopisom pozval, naj s sindikatom začne pogovore o reševanju problemov v vzgoji in izobraževanju ter pogojih dela zaposlenih v zaostrenih okoliščinah epidemije. Vnaprej so jo opozorili na njihove ključne zahteve, ministričin odgovor pa pričakujejo najpozneje v tednu dni.

Ob tem so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ministrico opozorili, da se nezadovoljstvo zaposlenih v vrtcih in šolah - tako administrativno-računovodskega in tehničnega kadra, kot tudi pedagoškega osebja - približuje vrelišču, saj so z dodatnimi nalogami, ki jih terjajo prilagoditve, povezane s covidom-19, preobremenjeni že zdaj, ob predvidljivem večanju števila odrejenih karanten in bolniških odsotnosti pa dodatnih obremenitev dlje časa preprosto ne bodo zmogli.

Kot so zapisali, mora tehnično osebje večkrat dnevno razkuževati opremo in prostore vrtcev in šol, vrstijo se dodatna in temeljitejša čiščenja, organizacija priprav in delitev šolske prehrane je zapletena, obroki v kuhinjah se pripravljajo v polni zaščitni opremi in ob visokih temperaturah, potrebno je dežurstvo ob vhodih v zavode in izvaja se nadzor nad odhodi in prihodi učencev.

Po njihovih navedbah pregorevajo tudi vzgojiteljice in vzgojitelji, pomočnice in pomočniki, katerih obseg dela se je zaradi spoštovanja higienskih navodil in varnostnih ukrepov tako povečal, da ni več mogoče spoštovati zahtevane zakonske sočasnosti v vzgojnih skupinah, delovni čas se je posledično podaljšal. Učitelji in učiteljice ter drugi strokovni delavci pa so ob pedagoškem delu, ki ga opravljajo, postali še pazniki, razkužujejo, delijo malico, dežurajo po hodnikih ipd.

Prav tako se je zaradi prilagajanja organizacije dela povečalo število sestankov, popoldne potekajo izobraževanja, povezana s poukom na daljavo, pospešeno se urejajo dodatne spletne učilnice, pripraviti je treba vnaprejšnje (asinhrone) razlage snovi, so v sindikatu nanizali med bistvenimi dodatnimi obremenitvami.

Ministrica po navedbah sindikata težave, "na katere sindikat njegovo članstvo dnevno in v velikem številu opozarja, zelo prizadevno pometa pod preprogo, pozornost pa se trudi odvračati z deljenjem komplimentov vrtcem in šolam". Namesto, da bi se vsi skupaj - tj. zaposleni, starši in šolska oblast - dogovorili o ukrepih, ki jih terja povečevanje števila okužb, so za nove vladne ukrepe izvedeli iz medijev, so še izpostavili v Svizu.

Na ministrico so naslovili osem konkretnih zahtev, med njimi je takojšnja zaposlitev dodatnega kadra v kuhinjah, za čiščenje in v drugih tehničnih službah ter takojšen razpis dodatnih delovnih mest, tudi pripravniških, v osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih za pomoč preobremenjenim strokovnim delavkam in delavcem. Zahtevajo tudi takojšnjo izpolnitev obljube o spremembi normativov za računalnikarje-organizatorje informacijskih dejavnosti v osnovnih šolah in vzdrževalce učne tehnologije oz, računalniške opreme v srednjih šolah ter izpolnitev zahteve sindikata po ustreznejšem plačilu.

Prav tako zahtevajo takojšnja strokovna, metodična in didaktična navodila, kako naj se ob obveznem nošenju mask prilagodi izvajanje pouka pri posameznih predmetih, še zlasti pri tujih jezikih, glasbi, pri delu z gluhimi in naglušnimi osebami. Ob tem pričakujejo takojšnjo razbremenitev strokovnih in drugih delavk in delavcev, ki jim njihovo zdravstveno stanje ne dopušča, da bi celotni delovni čas dihali skozi zaščitne maske.

Sindikat na ministrico naslavlja še zahtevo po vzpostavitvi koordinacijskega telesa za spremljanje in evalvacijo ukrepov za zajezitev epidemije na področju vzgoje in izobraževanja, v katerega bodo poleg predstavnikov ministrstva za izobraževanje, Nacionalnega inštituta za javno zdrave in akademske stroke vključeni tudi predstavniki zaposlenih, staršev in dijakov.

Za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, za katere se s poukom po modelu B povečuje možnost prenosa bolezni, zahtevajo zagotovitev možnosti brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi, pa tudi zagotovitev sistematičnega in brezplačnega testiranja oziroma preverjanja okuženosti z novim koronavirusom.