c S

Šolsko ministrstvo zavodom zagotovilo pol milijona mask

22.09.2020 14:36 Ljubljana, 22. septembra (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vzgojno-izobraževalnim zavodom pred začetkom šolskega leta zagotovilo, da jim bo pri oskrbi z zaščitno opremo pomagalo. V ta namen jim je priskrbelo dodatnih 500.000 zaščitnih mask, ki so jih lahko prevzeli na regijskih izpostavah uprave za zaščito in reševanje, so za STA sporočili z ministrstva.

Ministrstvo je še pred začetkom šolskega leta vzgojno-izobraževalne zavode zaprosilo, da otrokom, ki maske ob vstopu v šolo niso imeli, te priskrbijo.

Vlada je v petek z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske v vseh zaprtih javnih prostorih ter tudi na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Maske ne bo treba nositi otrokom, vključenim v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole. Čeprav je bilo sprva napovedano drugače, pa je med izjeme, za katere odlok ne velja, vlada uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, v primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole.

Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.