c S

Vlada med izjeme pri nošenju mask uvrstila tudi vzgojitelje v vrtcih

18.09.2020 23:20 Ljubljana, 18. septembra (STA) - V šolah, vrtcih in med starši je završalo zaradi novega vladnega ukrepa, po katerem bi od ponedeljka učenci od 7. razreda dalje morali nositi maske tudi med poukom, enako tudi učitelji in vzgojiteljice v vrtcih. Pozno zvečer je objava vladnega odloka pokazala, da je politika prisluhnila stroki, vzgojiteljem in učiteljem mask ne bo treba nositi.

V šolah in vrtcih so bili glede napovedanih ukrepov zadržani, saj uradnih navodil še niso imeli. So pa bili toliko bolj ogorčeni v Sindikatu vzgoje in izobraževanja Slovenije (Sviz). Kot je za STA povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, njihovi telefoni danes pregorevajo in prejemajo ogorčene klice učiteljev, vzgojiteljic in drugih zaposlenih, ki opozarjajo, da je govoriti pod masko šest ur na dan nemogoče.

Tudi v Skupnosti vrtcev Slovenije so izjemno presenečeni nad napovedanim ukrepom. Predsednica skupnosti Janja Bogataj je za STA opozorila, da je vlada to odločitev sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah. "Ne vemo, kako bomo lahko izpeljali pedagoški proces," je opozorila.

Tudi v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije so odločno proti obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcih. "Zdravje ni zgolj negativen test na covid, ampak tudi zdravo okolje za razvoj psihosocialnih veščin. Mimika obraza otrokom pove več kot tisoč besed. Vse to bi radi otrokom odvzeli," so sporočili iz združenja. Vlado so pozvali, naj verjame predšolskim strokovnjakom, da vzgojiteljice z maskami pomenijo psihološko in socialno obremenitev za najmlajšo populacijo. Prav tako so zaskrbljeni starši osnovnošolcev.

Pozno zvečer pa je vlada sporočila sklepe dopisne seje, na kateri je z odlokom o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom začasno določila uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih ter tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Maske ne bo treba nositi otrokom, vključenim v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole. Čeprav je bilo sprva napovedano drugače, pa je med izjeme, za katere odlok ne velja, vlada uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, v primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole.

Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Po podatkih za četrtek je bilo z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev, kažejo podatki, ki jih je danes objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Sicer pa so v Sloveniji v četrtek opravili 3557 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej, in pri tem potrdili rekordnih 137 okužb. Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 1116 ljudi. Intenzivno zdravljenje potrebuje 11 bolnikov s covidom-19, štirje bolniki so umrli.

Prav tako je vlada izdala spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki bodo začele veljati v ponedeljek. Od takrat bo opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. ure do 22.30, sprva so sicer napovedovali omejitev do 22. ure.

V bolnišnicah se je v petek zdravilo 67 bolnikov s covidom-19, v četrtek so jih v domačo oskrbo odpustili tri. S pomočjo ventilatorja diha devet bolnikov s covidom-19.

Podatki Sledilnika za covid-19 tudi kažejo, da je bilo v četrtek med zaposlenimi v zdravstvu potrjenih 18 okužb, med zaposlenimi v domovih za starejše dve in devet med oskrbovanci domov.

Okužbo so v četrtek potrdili v več kot 60 občinah, največ, 37, so jih zabeležili v Ljubljani, kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Po pet so jih v četrtek potrdili v Kranju in Kamniku, v Mariboru in Šmarju pri Jelšah po štiri, po tri primere okužb so potrdili v občinah Rogaška Slatina, Pivka, Domžale, Ilirska Bistrica, Trbovlje in Slovenj Gradec. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.