c S

Na prostem bo maska obvezna, če ne bo mogoče zagotavljati razdalje

18.09.2020 18:32 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Po napovedih vladnega govorca Jelka Kacina bo vlada odloka o novih pravilih glede nošenja mask in obratovalnem času lokalov obravnavala na popoldanski dopisni seji. Od sobote naprej bo maska obvezna za vse v vzgojno-izobraževalnih zavodih z izjemo otrok do vključno 6. razreda pa tudi na prostem, če ne bo mogoče zagotavljati razdalje.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Kacin, bo odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom v veljavo stopil v noči iz danes na soboto. Tako bo uporaba mask ali drugih oblik zaščite ustno-nosnega predela obraza obvezna tudi na prostem, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov. V zaprtih javnih prostorih pa bodo poleg razkuževanja rok maske obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov.

To pa ne velja za osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe do vključno 6. razreda osnovne šole, in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo. Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami pa se uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dveh metrov, uporabo vizirja ali če komunikacija poteka za stekleno pregrado, je pojasnil vladni govorec za covid-19.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer danes pojasnila, da bo za otroke od sedmega razreda nošenje mask obvezno, če so v istem razredu in med njimi ni mogoče zagotoviti razdalje vsaj metra in pol. Kacin pa je na vprašanje, ali je torej maska obvezna v vsakem primeru ali je v primeru zagotavljanja razdalje učencem ni treba nositi, odgovoril, da gre za odločitev v pristojnosti ministrstva za izobraževanje in da je ministrica podrobnejša navodila v okrožnici že poslala vzgojno-izobraževalnim zavodom, učitelji pa bodo v skladu z njimi organizirali pouk.

Na vprašanje, kakšni so kriteriji za uporabo maske na prostem, pa je Kacin na primeru živalskega vrta ilustriral, da bodo družinski člani ob obisku verjetno nekaj časa lahko brez maske, ko bodo ločeni od drugih obiskovalcev, če se bodo pa zadrževali ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, pa bodo ne glede na starost uporabili masko. Enako po njegovih navedbah velja tudi za druge površine, kot so obljudene poti v naravi, denimo na Rožniku ali Šmarni gori, parkirišča nakupovalnih središč in središča mest. "Po Čopovi bom šel z masko," je navedel svoj primer. Ob tem je pojasnil, da so z inšpekciji službami opravili pogovor, da okrepijo nadzor nad izvajanjem vseh veljavnih ukrepov, da pa je v njihovi pristojnosti, ali bodo najprej izrekali le opozorila.

Sprememba odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki jo bo vlada prav tako obravnavala danes, pa določa, da bodo lahko od ponedeljka naprej gostinski lokali odprti le med 6. in 22. uro. Diskoteke in nočni klubi pa ostajajo zaprti. Za ta konec tedna ukrep torej še ne bo veljal, na vprašanje, kaj to pomeni za dogodke v prihodnje, ki so morda že dobili soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pa je Kacin odgovoril, da je lahko kako soglasje tudi že zastarelo, ker je razvoj dogodkov pripeljal do drugačnih razmer.

Vlada sicer pripravlja še več ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, Kacin ni izključil možnosti, da bi že na današnji dopisni seji sprejeli še katerega.

V četrtek je sicer vlada sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Kot je danes ponovil Kacin, še ni znano, kdaj bo ta ukrep stopil v veljavo, prav tako ni znano, kakšna bo mejna temperatura za vstop. bodo pa to po njegovih besedah izvajali varnostniki, vratarji ali drugi nadzorni organi, ki morajo biti za to tudi usposobljeni. Na vprašanje, ali morajo delodajalci že zdaj naročati naprave za merjenje temperature, je Kacin odgovoril, da bi sam kot delodajalec ali lastnik podjetja že poskrbel za nakup teh naprav, saj se bodo verjetno dobavni roki na trgu podaljšali. Poudaril je, da v veliko podjetjih temperaturo že merijo s prenosnimi napravami ali komorami s termo kamerami.

Prav tako bo ministrstvo za zdravje pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika. Na vprašanje, kdaj bi lahko zakonska podlaga začela veljati in kako je z nadomestilom v tem primeru, je Kacin danes odgovoril, da je ministrstvo dobilo nalogo, da dokument pripravi čim prej, v njem pa bo tudi določeno, kako se bo to izvajalo in kako bodo urejena nadomestila.

Po Kacinovih navedbah imajo pripravljen tudi ukrep zmanjšanja števila ljudi, ki se smejo zbirati na javnih mestih, z deset na šest. Kdaj bi ga uveljavili, pa je odvisno od zaostrovanja epidemioloških razmer, je dodal. Kacin ne vidi, da bi se lahko to zgodilo v bližnji prihodnosti, torej v dveh, treh dneh.