c S

Ministri EU za izobraževanje o prihodnosti poklicnega izobraževanja in usposabljanja

17.09.2020 15:48 Osnabrück/Ljubljana, 17. septembra (STA) - V nemškem Osnabrücku se je danes končalo dvodnevno neformalno srečanje ministrov držav članic EU, pristojnih za izobraževanje. Ministri so pozornost namenili poklicnemu izobraževanju in usposabljanju. V imenu Slovenije se je srečanja udeležila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Osrednji namen zasedanja je bila priprava osnabrüške deklaracije o poklicnem izobraževanju in usposabljanju, ki bo nadgradila obstoječo koebenhavnsko deklaracijo.

"Osnabrüška deklaracija vključuje različna področja, od vpliva umetne inteligence do spremenjene demografske strukture prebivalstva. Zato podpiramo zastavljene cilje, ki bi omogočili vzpostavitev trajnostnih pristopov na različnih družbenih področij," je dejala ministrica Kustec in se zavzela za skupne evropske mehanizme, kot so mobilnost in skupno sodelovanje na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Ministri so razpravljali tudi o vplivu pandemije covida-19 na poklicno izobraževanje in usposabljanje, pozornost pa namenili še posodobljenemu programu za znanja in spretnosti, ki ga je julija letos objavila Evropska komisija, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit se je zavzel za spremembe obstoječih paradigem in prepričanj, ne samo na področju izobraževanja temveč tudi gospodarstva, zaposlovanja in klimatskih sprememb. Digitalizacija in uporaba orodij, ki jih prinaša umetna inteligenca, pa sta ključni za prihodnji razvoj tako poklicnega izobraževanja in usposabljanja kot družbe v celoti. Posebej je izpostavil pomen socialnih partnerjev, saj ocenjuje, da poklicno izobraževanje in usposabljanje odlično deluje v državah, ki tradicionalno gojijo dobre odnose z njimi.

Ministrica Kustec je v razpravi še posebej poudarila, da je potrebno v okviru spreminjajočih se pogojev za poklicno izobraževanje in usposabljanje poleg različnih deležnikov prepoznati tudi potrebe mladih. Ob tem je opozorila na raznolikost nacionalnih izobraževalnih sistemov ter izpostavila, da je pri zastavljanju skupnih ciljev potrebno te razlike upoštevati, kar je v zaključnem govoru izpostavila tudi pristojna ministrica Nemčije, ki trenutno predseduje EU, Anja Karliczek.

Ob robu srečanja se je prvič sestal tudi predsedujoči trio pristojnih ministrov za izobraževanje Nemčije, Portugalske in Slovenije. Ministrica Kustec je na srečanju izpostavila, da Evropa potrebuje novo vizijo znanja za prihodnost, ki bo morala odgovoriti na potrebe mladih in starejših.

"To bomo dosegli s sodelovanjem in vključevanjem vseh deležnikov, od odločevalcev do izvajalcev, socialnih partnerjev ter drugih družbenih skupin na vseh ravneh, od lokalne do evropske," je poudarila slovenska ministrica.

Ob robu srečanja se je ministrica iz Slovenije dvostransko srečala s švicarsko državno sekretarko za izobraževanje, s katero sta spregovorili o sodelovanju Švice kot polnopravne članice v programih Obzorje Evropa in Erasmus+.