c S

V Franciji zaradi okužb s koronavirusom doslej zaprli okoli 80 šol

16.09.2020 11:36 Pariz, 16. septembra (STA) - V Franciji so zaradi okužb z novim koronavirusom od začetka šolskega leta pred dvema tednoma zaprli 81 šol. Vse skupaj je sicer v državi več kot 60.000 šol, tako da je bil po besedah francoskega ministra za izobraževanje Jean-Michela Blanquerja začetek šolskega leta "najboljši možen". O več deset okužbah poročajo tudi z univerz.

V Franciji so pretekli teden kmalu po začetku pouka 1. septembra zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 28 šol. V zadnjem tednu pa se je to število povečalo na 81, skupaj so zaprli nekaj več kot 2100 razredov. Minister za izobraževanje je ob tem poudaril, da je v Franciji 60.000 šol.

"Številke ostajajo precej omejene. To je dober začetek šolskega leta" je dejal. "Je najboljši možen začetek leta glede na zdravstveno krizo," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V primerjavi s preteklim tednom so v šolah zabeležili okoli 1200 novih primerov okužbe s koronavirusom. Blanquer je spomnil, da razred zaprejo, ko v njem potrdijo tri okužbe.

Več primerov okužbe z novim koronavirusom pa so zabeležili tudi že na okoli desetih francoskih univerzah, je povedala ministrica za visokošolsko izobraževanje Frederique Vidal. Na nekaterih univerzah pa sploh še niso začeli predavanj.

Z univerze v Montpellieru na jugu države so v torek sporočili, da so odpovedali predavanja na medicinski fakulteti, potem ko so po neki zabavi potrdili okužbo pri okoli 60 študentih.

Na univerzi v Rennesu na zahodu Francije pa so odpovedali predavanja za drugi in tretji letnik medicine, potem ko so potrdili 83 primerov okužbe s koronavirusom.

Francoski inštitut za javno zdravje je v torek zvečer sporočil, da so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 8000 novih okužb. To je manj od rekordnih več kot 10.000 primerov, o katerih so poročali v soboto. V zadnjem tednu se je sicer povečalo število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah, in sicer na 2173. Od tega jih je 479 na intenzivni negi.

Na rdečem seznamu, kar pomeni, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom visoko, je že 82 francoskih departmajev od skupno 101.