c S

V središču Celja zaživel Tehnopark

09.09.2020 13:47 Celje, 09. septembra (STA) - V središču Celja so danes odprli park znanosti, tehnologije in inovativnosti Tehnopark. Kot je ob tej priložnosti povedal celjski župan Bojan Šrot, so z otvoritvijo parka odprli novo stran v poglavju zgodovine Celje. Ocenil je tudi, da je šlo za velik in finančno zahteven projekt, ki je vreden 6,6 milijona evrov.

Šrot je postregel s podatkom, da so za ureditev Tehnoparka v nekdanji blagovnici T prejeli 2,9 milijona evrov evropskih sredstev, država je prispevala 728.000 evrov, 2,4 milijona evrov pa celjska občina.

"Ko smo pred leti kupili tri etaže blagovnice, nismo vedeli, kakšna bo nova vsebina. Ko smo se odločili za ureditev poljudno-znanstvenega parka, smo ga poimenovali Generator, ampak mi ta termin ni bil všeč, ker ni asociral na vsebino parka," je dejal Šrot.

Poudaril je, da je park namenjen vsem radovednim, ki se radi učijo in se ob tem igrajo. Izrazil je upanje, da bo park mlade spodbudijo k večjem zanimanju za naravoslovje in tehniko.

Tehnopark je celjska občina uredila na 4000 kvadratnih metrov v treh etažah s 53 postajami, na vrhu stavbe pa je urejena ploščad s pogledom na Celje in okolico. Park bo v četrtek sprejel prve obiskovalce, namenjen pa je vsem generacijam.