c S

Začenja se poročanje o podeljenih štipendijah

03.09.2020 11:23 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Podjetja, ustanove in druge pravne osebe, ki podeljujejo štipendije, morajo o podeljenih štipendijah poročati javnemu štipendijskemu skladu. Za novo šolsko oziroma študijsko leto 2020/2021 lahko to storijo od 1. septembra do 31. decembra. Podatke štipenditor vnese prek spletne aplikacije, so danes sporočili iz sklada.

Javnemu štipendijskemu, razvojnemu, invalidskemu in preživninskemu skladu RS morajo vsako leto redno poročati podjetja, podjetniki, občine, izobraževalne ustanove, fundacije, društva in vse druge pravne osebe, ki bodo v tem šolskem letu štipendijo podelili vsaj enemu dijaku ali študentu. Poročati morajo o vseh podeljenih štipendijah za aktualno šolsko oziroma študijsko leto.

V skladu ob tem pozivajo štipenditorje, naj poročajo pred iztekom roka, če imajo štipendiste znane že pred decembrom.

Za opustitev poročanja o podeljenih štipendijah je predpisana tudi globa, in sicer se od 300 do 600 evrov kaznuje pravna oseba, ki podeljuje štipendijo in o njej ne obvesti sklada. Med 150 in 300 evrov pa znaša globa za odgovorno osebo.

O podeljenih štipendijah morajo štipenditorji poročati prek aplikacije, v njej pa lahko za poročanje pooblastijo tudi kadrovski servis, računovodsko podjetje ali drugo pravno osebo. Za dostop do aplikacije je potreben ustrezen certifikat.

Na skladu sicer bdijo nad podeljevanjem Zoisovih in kadrovskih štipendij, štipendij za deficitarne poklice ter za študij v zamejstvu in po svetu ter štipendij Ad futura.