c S

Svetovalno telo EU: Zaprtje šol naj bo zadnji izhod v sili

02.09.2020 19:53 Bruselj, 02. septembra (STA) - Zaprtju šol bi se morali v boju proti novem koronavirusu kolikor je le mogoče izogibati in ga razumeti le kot skrajno možnost, je na zaslišanju v Evropskem parlamentu danes poudarila direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Andrea Ammon.

Vloge otrok pri širjenju virusa zaenkrat res še nismo nedvoumno razjasnili, a vendarle otroci in mladostniki že več mesecev predstavljajo manj kot pet odstotkov vseh potrjenih primerov koronavirusne bolezni 19, je spomnila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Obenem v državah, kjer so šole že pred 1. septembrom odprle svoja vrata, seveda ob upoštevanju posebnih higienskih standardov, niso zabeležili porasta okužb.

Nasprotno je jasno, da zaprtje šol slabo vpliva na počutje otrok in zavira njihovo izobraževanje. "Šole resnično odločilno prispevajo k družbi in življenju otrok," je prepričana Ammonova.

ECDC s sedežem v Stockholmu je organ EU, ki Evropski komisiji in vladam držav članic unije svetuje in pomaga v boju proti nalezljivim boleznim.