c S

Šolniki, otroci in starši s skupno željo šolsko leto izpeljati v šolah

01.09.2020 12:49 Kranj, 01. septembra (STA) - Na osnovni šoli v Besnici pri Kranju so kljub pandemiji danes prvošolcem pripravili poseben sprejem. Tega so bili veseli tako otroci kot starši, da pouk ne poteka na daljavo pa veseli tudi starejše otroke, ki so pogrešali predvsem druženje. Na šoli si bodo prizadevali, da bi ob spoštovanju ukrepov na tak način lahko izpeljali celotno šolsko leto.

"Naš cilj je, da bomo skušali v čim večji meri upoštevati tiste ukrepe, ki bi nam zagotovili, da bi bili lahko celo šolsko leto z otroki v šoli," je povedal ravnatelj Osnovne šole Stražišče Pavel Srečnik. Ob tem ključnem cilju se bodo trudili tudi v čim večji meri uresničiti učni načrt, pri čemer bo treba jeseni ponoviti še snov, ki je bila spomladi zaradi pouka na daljavo manj kakovostno obdelana.

Srečnik upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja okužb pričakuje tako od zaposlenih kot od staršev in otrok. Že spomladi so se razen nekaterih izjem praktično skoraj vsi držali navodil, je spomnil in dodal, da se za skupni cilj ostati v šoli splača potruditi. Kot je ocenil, sicer vsa priporočila niso 100-odstotno uresničljiva, saj ima vsaka šola svoje prostorske in kadrovske pogoje. Se bodo pa situaciji prilagajali in sproti reševali morebitne težave.

Kar se tiče najnovejših priporočil glede mask, je Srečnik povedal, da je danes velika večina šolarjev v skupnih prostorih že nosila maske. Tudi na sprejemu na podružnični šoli v Besnici je približno polovica od 22 prvošolcev imela maske. Tako prvošolci kot njihovi starši so bili sicer sprejema, s katerim bo otrokom prvi šolski dan ostal v lepem spominu, veseli. Predpisane ukrepe pa so sprejeli z razumevanjem.

Tudi starejši otroci so bili večinoma veseli, da so se lahko vrnili v šolo, pri čemer jim, kot so povedali, ni tako pomembno, na kakšen način bo potekal pouk, ključno jim je predvsem druženje s sošolci in prijatelji. Pri tem bi si želeli, da bi se lahko brez omejitev družili tudi s prijatelji iz drugih razredov in da jih pri druženju ne bi ovirale predpisane razdalje in maske. Prav prijatelje in druženje so namreč najbolj pogrešali tako med počitnicami kot v času šolanja na daljavo.

V Mestni občini Kranj je v devetih osnovnih šolah skoraj 5700 otrok, od tega 627 prvošolcev. Največja investicija je bila celovita prenova podružnične šole Center. Šestmilijonska naložba je prinesla osem novih oddelkov šole in štiri vrtčevske oddelke ter otroško in športno igrišče. Pred začetkom novega šolskega leta so uredili tudi zeleno streho na Osnovni šoli Staneta Žagarja in po šolah ter vrtcih izvedli vzdrževalna dela.

Med načrtovanimi projekti je izgradnja dodatnih učilnic in večnamenskega prostora na Osnovni šoli Staneta Žagarja, za kar občina decembra pričakuje potrditev sofinanciranja, začetek gradnje pa je načrtovan v prvi polovici prihodnjega leta. V zaključni fazi je brezplačen prenos nekdanje trgovske šole na občino, kjer bo po obnovi dodatne prostore dobila Osnovna šola Jakoba Aljaža. V obnovljeni stavbi na Cankarjevi ulici pa bo dodatne prostore dobila glasbena šola, je napovedal župan Matjaž Rakovec.

Občina kar nekaj pozornosti namenja tudi področju prometne varnosti z urejanjem avtobusnih postajališč, prehodov za pešce in pločnikov, pa tudi kolesarskih povezav. Kot je napovedal župan, bodo v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU uredili kolesarsko in peš povezavo do Brda, pri čemer bodo zasadili še drevored.

Da se veliko vlaga v izboljšanje prometne varnosti, je ocenil tudi Simon Sušanj s Policijske uprave Kranj, ki je poudaril, da je začetek novega šolskega leta znova priložnost, da kot vozniki postanemo bolj pozorni, zlasti na najmlajše udeležence v prometu. "Otroke, ki poznajo osnovna pravila, bomo že priučili. Staršem pa posebej polagamo na vest, da so oni tisti, ki morajo biti za zgled otrokom," je izpostavil.