c S

V mariborske šole okoli tisoč prvošolcev, na Ptuju 239

01.09.2020 09:39 Maribor/Ptuj, 01. septembra (STA) - V mariborske osnovne šole je danes prvič zakorakalo okoli tisoč prvošolcev, kar je približno toliko kot lani, ko je prvi razred obiskovalo 985 otrok. Tamkajšnja mesta občina je tudi pred novim šolskim letom poskrbela za nekaj investicij, med katerimi največji še nista povsem zaključeni. Na Ptuju pa bo šolski prag prvič prestopilo 239 otrok.

Kot so za STA pojasnili na Mestni občini Maribor, se skupno število otrok v tamkajšnjih osnovnih šolah zadnja leta povišuje, saj iz šol odhajajo manj številčne generacije. V minulem šolskem letu je bilo v mariborske osnovne šole vpisanih 8666 učencev, 313 več kot leto prej oziroma skoraj petino več otrok kot pred desetimi leti. Končni podatki o letošnjem vpisu bodo sicer znani konec septembra, na občini pa ocenjujejo da bo šole obiskovalo okoli 8750 otrok.

Tudi pred prihajajočim šolskim letom so se v Mariboru lotili nekaterih nujnih investicij v šolske objekte. V Osnovni šoli (OŠ) Martina Konšaka so med drugim sanirali ogrevalne instalacijske veje, na OŠ Maksa Durjave, Leona Štuklja, Rada Robiča Limbuš, Ludvika Pliberška in Gustava Šiliha so prav tako poskrbeli za delne obnove ogrevanja. Za vse omenjene obnove je občina odštela okoli 55.000 evrov.

Največji investiciji izvajajo na OŠ Franca Rozmana Staneta in OŠ Franceta Prešerna, a bodo z njimi zaključili pozno jeseni. V prvi poteka skoraj 540.000 evrov vredna dograditev kuhinje in jedilnice in naj bi bila zaključena predvidoma sredi oktobra, v drugi pa bodo otroci predvidoma novembra za skoraj 340.000 evrov dobili obnovljeno telovadnico.

Še 240.000 evrov je bilo namenjenih za obnovo oken na Konservatoriju za glasbo in balet, pri čemer sta po 80.000 prispevala mestna občina in šolsko ministrstvo, ostalo tretjino pa je pokrila šola iz lastnih prihrankov.

Kot so še povedali na mariborski občini v bližnjem obdobju načrtujejo še dograditev prostorov za pouk športne vzgoje z ureditvijo zunanjih površin na OŠ Franceta Prešerna, ki je po številu vpisanih učencev največja v mestu, na OŠ Tabor I pa je predvidena obnova kuhinj, energetska sanacija fasade in menjava oken.

Tudi na šestih ptujskih osnovnih šolah z 239 prvošolčki beležijo nekoliko višjo številko kot lani, glede na nekaj preteklih let pa je ta nekaj nižja od dolgoletnega povprečja. Skupaj bo ptujske šole letos obiskovalo malenkost nad 2100 otrok, največ OŠ Ljudski vrt, kjer je vpisanih 728 otrok, med njimi 82 prvošolcev.

Med večjimi investicijami pred novim šolskim letom na ptujski občini za STA omenjajo skoraj milijon evrov vredno prvo fazo energetske sanacije OŠ Mladika, v ostalih šolah pa so letos izvedli le redna vzdrževalna dela. Zaključili so tudi nabavo IKT opreme in vzpostavitev brezžičnih omrežij na vseh ptujskih šolah.

Glavna naložba v prihajajočem obdobju bo gradnja prizidka za kuhinjo in jedilnico na OŠ Mladika, lotili se bodo prenove strehe na OŠ Olge Meglič, vlaganja pa bodo potrebna tudi na OŠ Breg. Za tekoče vzdrževanje so do konca julija porabili nekaj več kot 50.000 evrov, kar vključuje izdelavo projektne dokumentacije za obnovo ostrešja OŠ Olge Meglič.