c S

Kustečeva z varuhom človekovih pravic o načrtih za novo šolsko leto

31.08.2020 18:46 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je tik pred začetkom šolskega leta srečala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Predala mu je publikacijo modelov in priporočil za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa v novem šolskem letu ter mu predstavila cilje in smernice posameznega modela, so sporočili z njenega ministrstva.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta spregovorila tudi o dosedanjih izkušnjah pri soočanju s covidom-19 v vrtcih, šolah in na univerzah ter o stanju pripravljenosti in izzivih v prihajajočem obdobju.

Ministrica je ob tem izpostavila pomen medsebojnega zaupanja, ki da je letos še posebej pomembna popotnica vsem, ki so kakorkoli povezani z vzgojo in izobraževanjem, od otrok, staršev in učiteljev, do stroke, vodstva vzgojno-izobraževalnih ustanov in vladajočih. Ministrica in varuh sta se strinjala o pomenu odgovornega ravnanja, saj sta varnost in zdravje otrok ter zaposlenih v vzgoji in izobraževanju primarna skrb vseh, so zapisali na ministrstvu.

Kustečeva je varuhu poročala tudi o drugih aktivnostih in ukrepih, ki jih pripravlja ministrstvo na področjih skrbi za boljšo varnost vključenih v vrtčevski in šolski sistem, kot so kampanje proti različnim oblikam nasilja, neenakosti in diskriminacije. Poleg tega je v povezavi s poleti objavljenim poročilom varuha za leto 2019 izpostavila aktivnosti za lažjo šolsko torbo in podporo države pri uvajanju več digitalnih učbenikov in delovnih zvezkov.

Na ministrstvu so zapisali, da Kustečeva predvidoma jeseni pričakuje začetek obravnave povsem novega zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju.

S skupno željo po uspešnem začetku novega šolskega leta sta se po navedbah ministrstva oba sogovornika zavezala k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju v skrbi za pravice vseh, vključenih v vzgojo in izobraževanje.