c S

V ZPMS posvarili pred škodljivimi omejitvami otrok in mladostnikov v času epidemije

31.08.2020 15:22 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Veliko bolj skrit problem, kot so številke o okuženih z novim koronavirusom, so po mnenju Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) otroci in mladostniki, ki so se v času epidemije znašli v hudih duševnih stiskah. Otroci in mladostniki ne smejo biti več žrtve nehumanih omejitev, so v današnjem sporočilu za javnost pozvali v zvezi.

"Otroci potrebujejo druženje in aktivnosti izven šole. Nedopustno je, da se otroke sistemsko uniči z nepremišljenimi ukrepi," so opozorili v zvezi. Kot so zapisali, je nečloveško omejevanje otrok in mladostnikov pri dostopu do obšolskih dejavnosti povzročilo strahovito poglobitev duševnih stisk, o čemer priča tudi statistika TOM telefona.

Med najpogostejšimi vsebinami, ki jih beležijo na TOM telefonu, so po navedbah ZPMS še vedno vrstniki, družina, ljubezen, vendar je opazen trend naraščanja kontaktov v povezavi z duševnim zdravjem, kot so osamljenost, strah, depresija ter razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru.

"Politika, ki med drugim oblikuje tudi segment sociale in šolstva, ne sledi odgovornosti za slabe rezultate na področju duševnega zdravja naših otrok in mladostnikov," je ocenila predsednica ZPMS Darja Groznik. Spomnila je, da so v zvezi letos kljub velikim izzivom in težavam izvedli večino letovanj. Kljub skoraj 8400 udeležencem niso zabeležili niti ene okužbe.

Kakovost otroštva po besedah Groznikove ni samo šola in družina, je tudi vse tisto, kar se zgodi vmes, pred in po šoli. "Zato morajo biti priporočila za zaščito pred covidom-19 humana. Predvsem pa taka, da otrokom omogočajo čim bolj normalno otroštvo," je poudarila. Izrazila je skrb, da se ob vseh pripravah na varen začetek šolanja pozablja na velik pomen obšolskih dejavnosti.

V ZPMS se bojijo, da država z ukrepi za zaščito proti novemu koronavirusu ne razmišlja dovolj premišljeno in da bo postala socialna distanca brezčasna stalnica. "To se ne sme zgoditi, saj bo duševno zdravje naših otrok in mladostnikov še bolj zaskrbljujoče, kot jo trenutno kaže statistika TOM telefona," so opozorili.

Dodali so, da veliko otrok in mladostnikov, ki se obrača na TOM telefon, prihaja iz družin, ki jim že pred epidemijo niso nudile najbolj primernega in varnega okolja, zato je večji delež časa, ki so ga preživeli doma, bistveno poslabšal njihovo psihično stanje. O poslabšanju stanja poročajo tudi otroci in mladostniki, ki prej niso imeli težav z duševnim zdravjem.

"Mnoge službe na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov so zaradi omejitve širjenja novega koronavirusa okrnile svoje delovanje, kar pomeni, da so veliko vlogo odigrale telefonske linije za pomoč v stiski," so še zapisali v zvezi.