c S

V novogoriški občini v novem šolskem letu 2940 učencev

27.08.2020 16:25 Nova Gorica, 27. avgusta (STA) - V osmih osnovnih šolah, ki delujejo na območju občine Nova Gorica, bo s 1. septembrom v 143 oddelkih vključenih 2940 učencev. Pri tem ostaja skupno število učencev enako kot lani, število oddelkov v šolah pa se zmanjšuje za eno enoto. V skupno petih vrtcih bodo medtem organizirali 64 oddelkov predšolske vzgoje, v katerih bo vključenih 1074 otrok.

Predvideno skupno število otok v vrtcih bo v primerjavi z lanskim letom tako manjše za 50, imeli bodo tudi en oddelek manj kot lani, in sicer v Vrtcu Nova Gorica. Omenjeni vrtec pa bo v enoti Kekec organiziral razvojni oddelek, kamor bodo vključeni štirje otroci. Vsi vpisani otroci so dobili prosto mesto v vrtcu, so po današnji novinarski konferenci sporočili z novogoriške občine.

Na področju osnovnega šolstva bodo oddelek več organizirali v OŠ Dornberk in OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, oddelek manj pa v POŠ Ledine, OŠ Solkan in OŠ Kozara Nova Gorica. Pri Osnovni šoli Kozara Nova Gorica bodo poleg oddelkov osnovne šole organizirani še štirje oddelki posebnega programa in mobilna služba.

V 1. razred osnovne šole se bo letos vključil 301 prvošolec, kar pomeni, da se število v primerjavi z lanskim šolskim letom ne spreminja.

V mestni občini deluje tudi Glasbena šola Nova Gorica s podružnico v Šempetru pri Gorici. V glasbeno šolo bo letos vključenih 644 učencev v 34 oddelkih.

Kot so navedli na občini, so bila sicer načrtovana investicijsko - vzdrževalna dela v šolah v poletnih mesecih izvedena po planu, druga predvidena vzdrževalna dela pa bodo zaključena do konca septembra. Mestna občina bo letos za investicijsko vzdrževanje osnovnih šol namenila 194.500 evrov.

Prav tako so poleti po planu izvedli vsa načrtovana investicijsko-vzdrževalna dela v vrtcih, ostala predvidena vzdrževalna dela pa bodo prav tako zaključili v septembru. Občina bo letos sicer za investicijsko vzdrževanje vrtcev namenila 110.000 evrov.

Med konkretnimi investicijami so izpostavili rekonstrukcijo OŠ Čepovan oz. zamenjavo tamkajšnje kotlovnice v vrednosti 114.000 evrov ter ureditev meteorne odvodnje in prometna ureditev pri OŠ Šempas v vrednosti 331.000 evrov, kar so oboje izvedli v avgustu. Do konca leta pa sta v načrtu še prenova telovadnice OŠ Frana Erjavca, ki bo zajela zamenjavo parketa dvorane, ureditev tribun in zamenjavo opreme, ter sanacija strehe na vrtcu Ciciban.

Za začetek šolskega leta je več aktivnosti za večjo varnosti vstopa otrok v šolo predvidel tudi občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Med drugim so sklenili, da se kritične točke za zagotovitev varnih šolskih poti ponovno pregleda ter kategorizira v smislu določitve varne ali nevarne šolske poti. V ta namen bo svet najel zunanjega strokovnjaka, in sicer presojevalca varnosti cest, ki ocenjuje prometno varnost v vseh fazah načrtovanja, gradnje in obratovanja cestne infrastrukture.

Poleg tega so že pregledali cestno signalizacijo v bližini šol, pri čemer se talne označbe že obnavljajo. Do začetka šole bodo po zagotovilih koncesionarja vse sanirane in prebarvane. Prav tako so delavci občinskega komunalnega podjetja poskrbeli za obrez grmovja, dreves in odstranitve drugih ovir, ki so posegale v območje pešcev.