c S

Na Arnesu dobro pripravljeni na novo šolsko leto

27.08.2020 08:52 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Smiselna raba sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) predstavlja enega izmed pogojev za uspešno izvedbo pouka na daljavo. Ne glede na izbrani model izvedbe pouka v primeru poslabšanja epidemiološke slike so po navedbah Arnesa zelo dobro pripravljeni na novo šolsko leto in morebitno izobraževanje na daljavo.

V sklopu programa covid-19 dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, ki ga financira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport s štirimi milijoni evrov, so med drugim večkratno povečali zmogljivosti storitev omrežja Arnes, kot so Arnes učilnica, videokonferenca, splet, strežnik po meri in webmail, so za STA sporočili iz Akademske in raziskovalne mreže Slovenije - Arnes.

V času epidemije koronavirusa, ko se je pouk iz razredov preselil v spletno okolje, se je pokazalo, da so učitelji uporabljali različne pristope za delo z učenci v spletnem okolju - elektronsko pošto, spletne učilnice in različne videokonferenčne storitve, tudi spletišča. Izkušnje in dobre prakse učitelji po navedbah Arnesa izmenjujejo tudi na spletu, na primer v Skupnosti SIO.

Kot zelo pomembno so izpostavili nadgradnjo videokonferenčnih storitev. Tako teče tudi postopek nakupa licenc za enega najzmogljivejših videokonferenčnih sistemov v oblaku, ki bo s polnimi funkcionalnostmi brezplačno na voljo vsem učiteljem v osnovnih in srednjih šolah. Aplikacija omogoča hkratno prikazovanje kamer vseh učencev v razredu.

"Prejeli smo ponudbi za licence sistemov Cisco Webex in Zoom. Naročilo za izbrani sistem bo predvidoma zaključeno v prihodnjem tednu," so navedli.

V sklopu programa bodo z nakupom 4000 prenosnih računalnikov učencem, dijakom in učiteljem, ki nimajo primerne opreme, omogočili učenje in poučevanje na daljavo.

Na Arnesu se posvečajo tudi izobraževanju učiteljev, ki bodo znanje potrebovali za izvajanje izobraževanja na daljavo. Tako so že izvedli 69 delavnic v živo o rabi različnih storitev IKT, do konca avgusta pa jih bodo po napovedih še vsaj 220. Ocenjujejo, da bo vseh udeležencev okoli 3000.

Avgusta so odprli tudi množične odprte spletne tečaje o različnih tematikah, na primer o rabi spletnih učilnic, mobilnih naprav, vodenju in upravljanju vzgojno-izobraževalnih zavodov, spletnemu anketiranju in podobno. Po podatkih Arnesa je trenutno prijavljenih več kot 1900 udeležencev.

Pred nekaj dnevi so se na portalu SIO začeli Arnesovi webinarji z naslovom Zgodbe izza šolskih katedrov. Na njih bodo učitelji na hiter in učinkovit način spoznali različne vsebine s področja dela v spletni učilnici, naučili se bodo, kako izvedejo videokonferenco, posnamejo videovodič, pa tudi, kaj naj storijo ob prvem kontaktu z učenci pri izobraževanju na daljavo, so pojasnili v Arnesu. Prvega webinarja se je v živo udeležilo več kot 500 uporabnikov, posnetki bodo dostopni na portalu Arnes Video.

Arnes v okviru programa nadaljnje vzpostavitve IKT-infrastrukture v vzgoji in izobraževanju SIO-2020 ureja tudi internetni dostop do brezžičnega omrežja vseh šol v Sloveniji. Do konca leta bo večina otrok v šolah po zagotovilu ministrstva imela širokopasovni dostop do interneta.

Konkretna priporočila glede izvedbe morebitnega pouka na daljavo bodo šole dobile prek priporočil in smernic ministrstva za izobraževanje in zavoda za šolstvo. "Gre za izbiro sklopov, ki bi jih morebiti izvajali na daljavo. Na zavodu bomo priporočili na študijskih skupinah, ki tečejo do 1. septembra, kateri sklopi so najbolj primerni," je za STA dejal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj.

Kot je pojasnil, gre tudi za priporočila v smislu obremenjevanja učencev, neobremenjevanja staršev, sodelovanja staršev s šolo in šole s starši, torej za vzpostavitev ustrezne komunikacije, ki je temelj dobrega poučevanja na daljavo. Ne dvomi v zmogljivosti Arnesovega sistema glede na to, da so ga nadgradili. Zagotovljenih naj bi bilo tudi dovolj računalnikov in druge tehnične opreme, ki jih bodo šole v prvi fazi prejele na začetku šolskega leta ali kasneje, je še dodal Logaj.