c S

Srednjeevropska računalniška olimpijada s slovensko udeležbo prek spleta

24.08.2020 10:43 Velika Kaniža, 24. avgusta (STA) - Na Madžarskem se danes uradno začenja Srednjeevropska računalniška olimpijada (CEOI - Central-European Olympiad in Informatics), ki pa se je bo večina ekip, tudi slovenska, zaradi pandemije udeležila prek spleta iz svojih držav. Slovenski gimnazijski četverček bo sodeloval z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko.

Slovenijo bodo na CEOI zastopali dva dijaka Gimnazije Vič, dijak Gimnazije Kranj in dijak II. gimnazije Maribor, ki so si mesta zagotovili po celoletnih pripravah in več izbirnih tekmovanjih. Priprave so organizirali in izvedli pedagogi s Fakultete za računalništvo in informatiko ter Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter Instituta Jožef Stefan.

Nekatere ekipe se tekmovanja, ki poteka do sobote, sicer udeležujejo v živo v Veliki Kaniži na Madžarskem, kamor so prispeli že v nedeljo.

Srednjeevropska računalniška olimpijada je vsakoletno tekmovanje srednješolcev v znanju računalništva. Poleg Slovenije kot stalne članice sodelujejo še Nemčija, Češka, Slovaška, Poljska, Hrvaška, Madžarska in Romunija.

Tekmovanje poteka vse od leta 1994, "zaradi visokega ugleda pa se mu vsako leto pridružijo tudi druge gostujoče države". Letos so to Avstrija, Italija, Litva, Nizozemska in Švica, so sporočili s fakultete za računalništvo in informatiko.

Leta 2017 so CEOI organizirali v Sloveniji pod okriljem društva ACM Slovenija na fakulteti za računalništvo in informatiko.