c S

Dijaški dom Maribor ostaja, tudi kot dom za študente

18.08.2020 13:26 Maribor, 18. avgusta (STA) - Dijaški dom Maribor, za katerega so na začetku tega leta predlagali postopno ukinitev, bo po besedah ravnatelja Andreja Fištravca ohranil svojo dejavnost tudi v prihodnje. Prazne sobe bodo med drugim zapolnili s študenti in dijaki iz tujine, ki prihajajo v Maribor na izmenjavo.

Fištravec je danes za STA pojasnil, da so na junijskih pogovorih s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ugotovili, da lahko dom še naprej opravlja svoje poslanstvo. "Tudi varianta, da bi se v domu naselil Center za sluh in govor, odpade, saj bi bila težko uresničljiva. Problematiko tega centra bo treba drugače reševati, mi pa zdaj delamo dijaško-študentski dom," je povedal.

Pričakuje, da bo vlada v prihodnjih mesecih ustrezno spremenila ustanovni akt doma, s čimer bi tudi uradno vpeljali nudenje bivanja študentom. Zaradi zmanjševanja zanimanja dijakov v zadnjih letih za bivanje v njem so sicer že oddajali postelje posameznim študentom, zdaj pa naj bi bilo to po besedah Fištravca še "legalizirano". "Tako bo to uradno dijaško-študentski dom. Zapiranje pa ni več aktualno," je zatrdil.

Nekdanji mariborski župan Fištravec, ki je položaj ravnatelja dijaškega doma prevzel 1. marca, pravi, da je zanimanja med študenti za bivanje v njihovem domu veliko. Predvsem računa na študente visokošolskih zavodov, ki ne sodijo pod okrilje Univerze v Mariboru, ki ima poleg dijaškega doma študentsko naselje. Prav tako imajo že podpisano pogodbo s podjetjem, ki vodi študente iz tujine na študij v Maribor, dogovarjajo se tudi za gostitev dijakov, ki prihajajo na mednarodno izmenjavo.

V prihajajočem šolskem letu bodo po trenutnih napovedih nudili namestitev okoli 50 dijakom, ki so že prej bivali v tem dijaškem domu. Ker je ministrstvo razmišljalo o ukinitvi doma, letos ni bilo razpisanih mest za nove vselitve dijakov, bodo pa te po Fištravčevih besedah znova omogočili prihodnje leto. Zaenkrat so nove vselitve dijakov mogoče le brez državne subvencije.

Sprejeti nameravajo okoli sto študentov, ostale postelje pa zapolniti z začasnimi namestitvami. V omenjenem domu je sicer 320 ležišč. "Naše kapacitete bodo polno zasedene," napoveduje Fištravec.

Predlog za postopno ukinitev dijaškega doma, ki je med mariborskimi dijaškimi domovi najbolj oddaljen od srednjih šol, so na ministrstvu utemeljevali s padcem vpisa v zadnjih letih ter zadostnimi možnostmi bivanja za dijake v ostalih dijaških domovih v Mariboru.

Ob tem je bila ideja, da bi njegove prostore predali Centru za sluh in govor Maribor, ki v tem domu že uporablja del prostorov. V omenjenem centru tej rešitvi niso bili naklonjeni, saj želijo vso svojo dejavnost združiti na enem mestu.