c S

Znanost za mlade že pred evropsko nočjo raziskovalcev

28.07.2020 11:11 Ljubljana, 28. julija (STA) - Mladi lahko znanstveno raziskovanje spoznavajo že pred evropsko nočjo raziskovalcev, ko bodo konec novembra po vsej Evropi dogodki na temo znanosti in raziskovanja. Potekata namreč že projekta Noč ima svojo moč in Humanistika, to si ti! s številnimi dogodki, na katerih predstavljajo slovenske raziskovalne dosežke.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, želijo s projektom povečati ozaveščenost o raziskovalnem delu ter prepoznavnost raziskovalcev v javnosti, razbijati stereotipe o njih in njihovem delu, povečati razumevanje o dejanskem vplivu njihovega dela na življenje ljudi, pa tudi spodbujati mlade, da bi se odločiti za raziskovalno karierno pot, in nasploh povečati priljubljenost raziskovalnega dela.

Aktivnosti projekta Noč ima svojo moč, ki ga pripravlja Hiša eksperimentov v konzorciju z Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom, Nacionalnim inštitutom za biologijo, Tehniškim muzejem Slovenije in več kot 30 kulturno-znanstveno-izobraževalnimi institucijami, bodo izvajali v 25 krajih po Sloveniji, obsegali pa bodo znanstvene festivale, raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, predavanja in delavnice v knjižnicah, domovih za upokojence, muzejih, vrata bodo odprli v raziskovalnih ustanovah in znanstvenem centru. V okviru projekta pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja poteka vseslovenski projekt znanosti za državljane.

Junija so začeli z opazovanjem in raziskovanjem kostanjevega bakterijskega skorjemora - bolezni, ki zelo pogosto napade divje kostanje in povzroči, da se mlado drevo lahko že v nekaj mesecih posuši. Projekt želi s pomočjo državljanov oblikovati zemljevid divjih kostanjev, zdravih in obolelih, ki ga bodo ustvarjali do zaključka projekta, do 27. novembra.

Pri projektu Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, vanj pa je vključenih 12 članic ljubljanske univerze, bodo v Ljubljani pripravili številne obiske, demonstracije, tekmovanja, razstave, obiske laboratorijev in odprte dneve fakultet, delavnice, diskusije, eksperimente, EU-kotičke in pogovore z raziskovalci.

Kot pravijo, bo projekt spodbudil interdisciplinarno sodelovanje med naravoslovnimi in družboslovno-humanističnimi znanostmi, saj je v času velikih kulturnih in globalnih izzivov, ki smo jim priča, sodelovanje med različnimi znanostmi pomembnejše kot kdajkoli prej. "Projekt si prizadeva okrepiti zavest, da je humanistika nujen in integralen del vsakega znanstvenega udejstvovanja," poudarjajo organizatorji.

Letos se osredotoča na temo Vede o ljudeh, vede za ljudi, vsebine se osredotočajo tako na biološke in tehnološke kot tudi psihološke, družbene in kulturne vidike človekovega življenja in raziskovanja. Ob tem posebno pozornost namenja znanostim, ki so bile v preteklosti zanemarjene. Njihova druga tema je posvečena ženskam v znanosti, saj letos mineva 100 let, od kar je Ana Mayer Kansky prva doktorirala na tedaj novoustanovljeni ljubljanski univerzi in postala prva ženska, ki se je na univerzi tudi akademsko zaposlila.

Evropska noč raziskovalcev, ki poteka na pobudo Evropske komisije, bo 27. novembra v evropskih državah tudi letos ponudila številne dogodke na temo znanosti in raziskovanja, vrata bodo odprle organizacije, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.