c S

Tudi letos Slovenijo obiskali ASEF štipendisti

24.07.2020 15:32 Ljubljana, 24. julija (STA) - Kljub epidemiji koronavirusa so tudi letos Slovenijo obiskali nekateri štipendisti Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki so tukaj opravili del študijskega oziroma raziskovalnega dela. Študentki Nadio Magister in Ano Vombergar ter študenta Davida Turka pa je danes sprejela ministrica Helena Jaklitsch.

Fundacija ASEF spodbuja povezovanje med Slovenci v domovini in po svetu. Hkrati pa najbolj obetavnim mladim daje priložnost in odpira vrata, da razvijejo svoje potenciale in talente, je na današnji novinarski konferenci ob robu sprejema povedal eden od ustanoviteljev fundacije ter član odbora direktorjev fundacije Jure Leskovec. Tako nekaterim slovenskim študentom omogočijo dodatno izobraževanje v tujini, tujce s slovenskimi koreninami pa vabijo na slovenske univerze. "To so izkušnje, ki se jih ne da kupit," je poudaril Leskovec.

Letos je v Slovenijo pripotovala študentka solo petja Nadia Magister iz Argentine. Kot pravi, ji ta izmenjava v Sloveniji odpira veliko možnosti, spoznala pa je tudi številne ljudi. Sicer Slovenijo doživlja kot domovino, potovanje v Slovenijo pa kot vračanje. V Argentini, tako Magistrova, vzdržujejo številne slovenske običaje in tako ohranjajo povezanost.

Študent medicine David Turk iz Clevelanda v Združenih državah Amerike pa bo med izmenjavo v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru raziskoval diabetes tipa 1. Bivanje v Sloveniji je izkoristil tudi za raziskovanje države, v tem času se je med drugim vzpel tudi na Triglav. Kot je izpostavil, mu je v Sloveniji všeč, da ljudje skrbijo zase, svoje telo, okolje in druge. Presenetilo ga je tudi vrtičkarstvo in pridelovanje hrane.

Iz Clevelanda pa je tudi študentka mednarodnih odnosov in arabščine Ana Vombergar. Izmenjavo z ASEF vidi kot priložnost, da se poveže tako z dediščino in hkrati sodeluje v raziskavah.

Kot pravi Leskovec, si Slovenci po svetu želijo imeti aktivno vez s Slovenijo in bi radi delili svoje izkušnje. Prav vzdrževanje te vezi je prednost programa. Skrb za povezovanje pa je tudi prioriteta urada, je dodala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Ministrica je izpostavila še, da fundacija odpira vrata uglednih univerz slovenskim študentom. Kot je dejala, bi sicer težko prišli do mest, za katera se poteguje več deset tisoč študentov.

Leskovec je dodal, da so njega na akademski poti v tujini podpirali in mu pomagali številni Slovenci. Prav pomoč in vračanje družbi ostaja med temelji fundacije. Tako štipendistom danes pomaga 50 profesorjev, ki delujejo v 45 državah. "Tako vračajo, kar so tudi sami prejeli, ko so se prebijali in trudili," je dodal Leskovec.

Štipendijo vsako leto podelijo 30 študentom. Med temi je 20 Slovencev, ki jim omogočijo delo v tujini, in 10 tujcev s slovenskimi koreninami, ki pridejo v Slovenijo. Zanjo pa se vsako leto poteguje okoli 150 študentov. Izbranim študentom fundacija krije vse stroške. Mentorji študente običajno sprejmejo brezplačno in tako ni treba pokriti šolnine. Slovence, ki se odpravijo v tujino, pa tam pogosto gostijo družine s slovenskimi koreninami, je pojasnil Leskovec.

Letos so sicer izvajanje programa zaradi epidemije koronavirusa nekoliko prilagodili. Nekateri so na izobraževanje vseeno odšli, drugi so odhod prestavili. Nekateri pa so del izvedli na daljavo. Kot je povedal mentor v tem programu Jernej Ule, je študentka, ki bi jo sicer gostil v Londonu, zdaj raziskovalno delo opravila v njegovem ljubljanskem laboratoriju. Na srečo pa epidemija ni okrnila financiranja programa. Kljub temu da je vsakoletna gala večerja odpadla, donatorji niso zahtevali vračila sredstev.