c S

Po spomladanskem roku splošne mature vloženih 1175 ugovorov

22.07.2020 10:59 Ljubljana, 22. julija (STA) - Po spomladanskem izpitnem roku splošne mature je bilo od skupno 32.389 opravljenih izpitov vloženih 1175 ugovorov. To je 3,63 odstotka vseh izpitov v spomladanskem roku. Lani je bil ta delež 3,06 odstotka. Letošnje povečanje števila ugovorov je pripisati novemu elektronskemu vpogledu v izpitno gradivo, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Kandidati, ki so izpite splošne mature opravljali v spomladanskem roku, so bili z rezultati seznanjeni 13. julija. Letos so lahko prvič na dan objave rezultatov vpogled v svoje rezultate in v izpitno dokumentacijo opravili elektronsko. E-vpogledi so trajali tri dni, do 15. julija. V tem času so kandidati lahko v izpitno dokumentacijo vpogledali večkrat. E-vpogled je lahko opravilo vseh 8191 kandidatov na spomladanskem roku. Poskeniranih in pripravljenih za e-vpogled je bilo 66.666 izpitnih pol, so navedli v Državnem izpitnem centru.

Zadnji rok za vložitev obrazloženega ugovora je bil 16. julij. Po e-vpogledu je 900 kandidatov vložilo ugovor pri enem ali več predmetih. Od tega je 13 kandidatov ugovarjalo tudi na izračun izpitne ocene. Pričakovano je bilo ugovorov največ pri predmetih, kjer je bilo tudi največ kandidatov.

V okviru spomladanskega roka so dostopi do izpitne dokumentacije na spletni strani od 16. julija onemogočeni. Vidni pa so osnovni podatki o rezultatih, tako splošni uspeh, ocene in točke po predmetih. Za maturante, ki so vložili ugovor, bodo osnovni podatki posodobljeni po dveh pritožbenih sejah državne komisije za splošno maturo v avgustu. Tako kot pretekla leta si bodo tudi tokrat prizadevali, da bodo kandidati z izidom ugovora seznanjeni najpozneje pred začetkom jesenskega izpitnega roka.