c S

V vrtcu v Odrancih danes brez novih potrjenih okužb

20.07.2020 13:01 Odranci, 20. julija (STA) - V Odrancih, kjer so od petka potrdili pet okužb z novim koronavirusom, ki so se razširile v tamkajšnjem vrtcu, danes po številnih testiranjih novih potrditev okužb ni. V osami je sicer skupno 71 ljudi, med njimi tudi dečki, ki bi se lahko okužili iz drugega vira.

Kot je za STA povedal župan občine Odranci Ivan Markoja, so mu na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da novih okužb ni, novih testiranj pa zdaj ne bo, razen seveda pri tistih, ki bodo zaznali določene simptome oziroma jih bo na testiranje napotil zdravnik. Vseh 71, ki so doma, je dobilo natančna navodila, kaj storiti, če se pojavijo simptomi, še pravi župan.

Okužbe v vrtcu Mavrica prihajajo od vzgojiteljice, ki ni iz Odrancev, od nje so se okužile vzgojiteljica iz Velike Polane in tri iz Odrancev. Vrtec je po priporočilih NIJZ zaprt do preklica, za otroke bodo morali poskrbeti starši.

V vrtec je vpisanih 87 otrok, v zadnjih dneh pa ga je obiskovalo 44. Poleg otrok morajo biti doma družinski člani, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, in zaposleni v vrtcu. Športni park so zaprli, v nedeljo so odpovedali tudi nogometni turnir.

Pred tednom je bil v Odrancih pozitiven na novi koronavirus fant, ki se je v Lendavi udeležil tekmovanja v judu, potem pa je z vrstniki igral nogomet v odranskem športnem parku. Sam je bil na novem testiranju negativen, vendar pa vseh 20 nogometašev prav tako ostaja v osami.

Predsednik Judo kluba Lendava Robert Gabor je ob tem pojasnil, da je njihov klub zadnji turnir organiziral v februarju, da so sicer imeli treninge na prostem, vendar ni bil nobeden od članov okužen z novim koronavirusom, domnevni okuženi judoist iz Odrancev pa ni njihov član.