c S

Ministrstvo vrtce ob združevanju oddelkov poleti poziva k doslednemu spoštovanju higienskih priporočil

30.06.2020 16:16 Ljubljana, 30. junija (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem poslalo usmeritve za organizacijo dela v juliju in avgustu. V njih med drugim navaja, da bo v času počitnic, ko je v vrtcih manj otrok, prišlo do združevanja oddelkov, zato vrtce pozivajo, naj dosledno upoštevajo vsa higienska priporočila, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Še vedno tudi velja temeljno priporočilo, da pridejo v vrtec samo zdravi otroci in zdravi zaposleni, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Otroke, ki bodo združeni, morajo v vrtcu posebej evidentirati v dokumentaciji, pri čemer je priporočljivo, da zaradi hitrega in ustreznega ukrepanja ob pojavu primera s sumom na okužbo z novim koronavirusom v oddelku ostajajo isti otroci.

Ker je v letošnjem letu težje načrtovati organizacijo dela, na ministrstvu vodstva vrtcev naprošajo, da zaposlenim v čim večji možni meri omogočijo koriščenje letnega dopusta v skladu z njihovimi željami in potrebami.

Ker bodo zaposleni v vrtcih preživljali letni dopust tudi izven Slovenije, se v vrtcih pojavlja tudi vprašanje, kako ravnati, ko se bo posameznik vrnil iz države, ki bo uvrščena na seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko in bo moral posledično v karanteno.

Na ministrstvu v zvezi s tem odgovarjajo, da v kolikor zaposleni potuje v države, ki so na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko in mu je ob vstopu v Slovenijo odrejena karantena, se na višjo silo ne more sklicevati, saj je že v času odhoda lahko pričakoval odreditev 14-dnevne karantene ob povratku v Slovenijo.

Glede izplačil dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije in dodatka za delo v rizičnih razmerah pa na ministrstvu navajajo, da gre za dodatke, ki jih izplačujejo občine, za kar jim bodo zagotovljena tudi ustrezna sredstva iz državnega proračuna. Ob tem opozarjajo na mnenje ministrstva za javno upravo, da javnemu uslužbencu pripada dodatek, če je v času epidemije opravljal delo v nevarnih pogojih.