c S

Ob začetku poletnih počitnic NIJZ opominja tudi na upoštevanje higienskih ukrepov

25.06.2020 07:30 Ljubljana, 25. junija (STA) - V Sloveniji se začenjajo počitnice in dopusti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opominjajo, da je treba pomisliti tudi na zdravje in varnost, saj je novi koronavirus še vedno prisoten v populaciji. Zato opominjajo na upoštevanje higienskih ukrepov, kot so umivanje rok, higiena kašlja in medsebojna razdalja vsaj 1,5 metra.

Glede na hitro spreminjajočo se situacijo NIJZ priporoča obvezno preverjanje pogojev za prehajanje državnih meja.

Splošna priporočila za preprečevanje širjenja okužbe, ki jih je smiselno upoštevati ves čas, so dosegljiva na spletni strani NIJZ. Za varno kopanje in plavanje kopalcem priporočajo, naj plavajo glede na svoje plavalno znanje, naj se ne precenjujejo in ne oddaljujejo preveč od obale. Pred kopanjem naj preverijo temperaturo vode, si vzamejo čas za prilagajanje, saj premrzla voda lahko povzroči krč. Pred skakanjem v vodo naj preverijo njeno globino in dno na mestu. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge, med drugim svetujejo na NIJZ.

Soncu se izogibajmo med 10. in 16. uro. Če se le da, ta čas preživimo v senci. Oči si zaščitimo s kakovostnimi sončnimi očali, kožo pa si pokrijmo s svetlimi in zračnimi oblačili in pokrivali ter jo izdatno premažemo z ustreznimi zaščitnimi kremami z dovolj visokim faktorjem in filtrom za UVA in UVB žarke. V vročih dneh uživajmo več manjših dnevnih obrokov, ki ne preobremenijo naše presnove.

Poletne počitnice običajno pomenijo čas brezskrbne zabave in več časa, preživetega v krogu prijateljev. Da bodo počitnice res brezskrbne in druženje s prijatelji res prijetno, mladostnike na NIJZ opozarjajo, da zaradi pitja alkohola nismo nič starejši in da alkohol močno zmanjšuje sposobnost in razsodnost, pogosto je vzrok za poškodbe, ki se lahko končajo tudi s hujšimi posledicami.

Poletne dni po nasvetu inštituta izkoristimo za čim več gibanja v naravi: tek, hoja, plavanje, kolesarjenje, skupinske igre, igre z žogo, sprehod s psom, ples. Otroci in mladostniki naj se gibajo vsaj eno uro na dan, odrasli vsaj pol ure na dan, in sicer zgodaj dopoldne ali pozno popoldne, ko vročina že popusti.

"Ko se znajdete v stiski zaradi težke situacije ali pa tudi, če se počutite osamljeno, tesnobno, potrto ali brez volje do aktivnosti brez jasnega razloga, ne ostajajte sami, ampak poiščite podporo. Pogovorite se s svojimi bližnjimi ali pa se obrnite na strokovno pomoč, ki je ne glede na dopuste vedno dosegljiva," svetujejo na NIJZ.

Na spletni strani so dodali nekaj naslovov, kam se obrniti za nadaljnjo pomoč. Tudi vse ostale informacije v zvezi s počitnicami so na voljo na spletni strani NIJZ.