c S

Vrtcem za pokrivanje izpada prihodka med epidemijo 4,4 milijona evrov

23.06.2020 20:30 Ljubljana, 23. junija (STA) - Vlada je na seji odbora za državno ureditev in javne zadeve sprejela sklep o razporeditvi pravic porabe za pokrivanje izpada prihodka v času epidemije covida-19 javnim in zasebnim vrtcem. Za to je ministrstvo za finance na podlagi zakona o interventnih ukrepih ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport namenilo dobrih 4,4 milijona evrov.

Kot so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje, zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije cpvida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo določa, da zasebnim vrtcem v času epidemije pripadajo sredstva iz državnega proračuna v višini 85 odstotkov za posameznega otroka, pri čemer je osnova za izračun obveznosti cena istovrstnega programa javnega vrtca na območju občine, s katero ima zasebni vrtec sklenjeno pogodbo o financiranju.

Hkrati je v 94. členu zakona določeno, da državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in posredni uporabniki proračuna, ki v času trajanja epidemije ne izvajajo javnih storitev, teh uporabnikom ne zaračunajo. Vsi stroški tekočega delovanja, zmanjšani za prejeta javna sredstva in sredstva pridobljena iz naslova ukrepov, določenih v zakonu, pa se krijejo iz državnega proračuna, so še dodali.