c S

Na spletnem kariernem sejmu tudi o spopadanju gospodarstva s koronsko krizo

18.06.2020 13:43 Maribor, 18. junija (STA) - V okviru celodnevnega spletnega kariernega sejma, ki v organizaciji zaposlitvenega portala MojeDelo.com danes poteka za Podravsko, Koroško in Pomursko regijo, so sogovorniki pogovora predstavili trenutni gospodarski utrip regije. V juniju opažajo rast zaposlovanja v regiji, med podjetji, ki so zaposlovala tudi v času epidemije, je podjetje Paloma.

V času epidemije novega koronavirusa so se v evidence brezposelnih na območju mariborske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje prijavljale osebe iz prav vseh panog. Največ pa jih je bilo iz gostinstva, predelovalne dejavnosti, trgovine, gradbeništva in iz drugih poslovnih dejavnosti, je v pogovoru, ki so ga prenašali prek spleta, povedala Mirjana Zgaga z zavoda za zaposlovanje.

Po njenih besedah junij kaže na to, da se zaposlovanje povečuje. Izrazila je pričakovanje, da se bo zdajšnja raven nadaljevala čez poletje, nato pa septembra upa na nov zagon zaposlovanja. A napovedi so različne, je opozorila, veliko podjetij predvsem iz predelovalnih dejavnosti, namreč opozarja, da čakajo na razplet glede projektov, ki so bili zamrznjeni. Podjetja so odvisna od tujega, predvsem nemškega trga, zato je napovedi težko podati, je opozorila.

Trenutno so v regiji največje potrebe po delavcih v gradbeništvu, iščejo se delavci za pomožna dela, čistilke in čistilci, varilci, orodjarji, prodajalci, potrebe so tudi v zdravstvu, je povedala.

Novo KBM je kriza ob nastopu epidemije zelo presenetila, banka namreč ni tipično podjetje za opravljanje dela od doma, pa je dejala Vesna Reich iz Nove KBM. Med največjimi izzivi za banko je bilo vprašanje, ali bodo uspeli zaposlenim zagotoviti varno povezavo za delo od doma in ali sploh delati od doma.

Morebitni drugi val epidemije banke po njenih besedah ne bo presenetil, saj so v minulem obdobju našli način, kako organizirati delo, prav tako so spoznali, da tudi delo od doma poteka učinkovito. Banka zaradi epidemije ni odpuščala, so pa del zaposlenih poslali na čakanje.

Povsem drugačne izkušnje iz časa epidemije imajo v sladkogorski tovarni papirja Paloma, kjer so se v tem obdobju soočali z izjemnim povpraševanjem na trgu, zaradi česar so tudi dodatno zaposlovali v proizvodnji. Kot je povedala Sara Hartner iz Palome, so zdaj sredi ene največjih razvojnih naložb, vzpostavitve novega papirnega stroja, zaradi česar bodo v jeseni tudi dodatno zaposlovali. Takrat bodo potrebovali predvsem strokovni kader.

Kako je potekalo svetovanje in pomoč podjetjem v času epidemije, pa je v pogovoru predstavila direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik. Podjetja so največ zanimale informacije o tem, kako vpeljati v delo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kako varno izvajati dejavnost in kako koristiti določena sredstva.

Podgornikova je povedala, da so na zbornici redno pripravljali videokonference, na spletnih seminarjih so s pomočjo strokovnjakov predstavljali najbolj želene in zanimive vsebine. Veliko so opravili tudi mreženja in iskali vire pomoči in donacij.

V Avstriji se po koronski krizi situacija počasi izboljšuje, videli pa bomo, kaj bodo prinesle možnosti koriščenja vseh ponujenih sredstev, pa je med drugim povedal direktor Advantage Austria Slovenija Peter Hasslacher. V Avstriji je trenutno registriranih pol milijona brezposelnih, več kot 1,2 milijona ljudi je vključenih v ukrep krajšega delovnega časa.

Karierni sejem MojeDelo.com za Podravsko, Koroško in Pomursko regijo poteka še do 18. ure. Na njem sodeluje več kot 20 prepoznavnih slovenskih in avstrijskih podjetij, med drugimi podjetja Hofer, Ecosen, CCC, Paloma, Jysk in Geberit, ki prek spleta iščejo nove kadre v regiji. Po podatkih portala na sejmu oglašujejo 152 prostih delovnih mest. Na voljo so tudi brezplačna karierna predavanja in osebno karierno svetovanje.