c S

Sindikati javnega sektorja in vlada o dodatkih za delo v epidemiji in regresu

17.06.2020 16:41 Ljubljana, 17. junija (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes, prvič po epidemiji covida-19 in hkrati tudi prvič z novo vladno pogajalsko skupino, imenovano prejšnji teden, sedli za skupno mizo. Kot je ob prihodu dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, se bodo danes pogovorili o regresu, problematiki dodatkov in načinu dela v prihodnje.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da bo današnji sestanek usmerjen zlasti v opozorila posameznih delov javnega sektorja o anomalijah, ki so nastale v zvezi z izplačili dodatkov za delo v času epidemije.

"Nekateri označujejo to kot kaotične razmere, ni enakosti, ni pravičnosti. Delodajalci ravnajo zelo različno, tolmačijo si vsak po svoje. Ta reč je slabo izpeljana, seveda na podlagi slabega zakona in slabih sklepov, ki jih je pripravila vlada," je dejal Štrukelj.

Po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška pričakujejo določena pojasnila vladne strani glede določitve obsega sredstev za izplačilo dodatka po interventnem zakonu ter metodologije oz. kriterijev, po katerih so se ta sredstva delila.

Predstavili pa bodo tudi različne primere težav pri izplačilu dodatkov, "ker so bile prakse izrazito različne ter posledično tudi nepravične do javnih uslužbencev" in videli bodo, ali lahko najdejo tudi rešitve, da se te krivice odpravijo. Ob tem pa pričakujejo, da bo izdelana analiza, ki bo pokazala, na kakšen način sta se dodatka, tako dodatek po kolektivni pogodbi za javni sektor, kot dodatek po interventnem zakonu, v času epidemije izplačevala.

Pri regresu za letni dopust za letošnje leto, kjer sindikati predlagajo izplačilo v višini 1050 evrov, torej več od zakonsko določenega najnižjega izplačila v višini minimalne plače (940,58 evra), je Počivavšek pojasnil, da so višino tudi v preteklosti usklajevali v socialnem dialogu.

"Rok za izplačilo regresa je konec junija, ta rok še ni zapadel, tako da ne vidimo popolnoma nobene težave, zakaj se o tem ne bi mogli pogovarjati," je dejal. Kot je pojasnil, je bil regres v lani za tiste z najnižjimi plačami 1050 evrov. Po njihovem mnenju ne bi bilo prav, da bi se ta višina regresa v letos znižala, zato so predlagali, da regres v tej višini izplačajo vsem javnim uslužbencem.

Štrukelj pričakuje, da bodo glede regresa našli kompromis, ki bo v zadovoljstvo vseh. Minister Koritnik pa je dejal, da je danes šele prva seja, da to še niso pogajanja, sindikalna stran bo predstavila svoja stališča, nato pa se bo morala do njih opredeliti vlada.

Medtem ko je Štrukelj na vprašanje, kaj si obetajo od današnjega sestanka, odgovoril, da "glede na izkušnje, ki jih imamo zadnje dva, tri mesece, ne prav dosti", pa je minister Koritnik poudaril, da je socialni dialog potekal tudi v času epidemije, sicer nekoliko prilagojeno. Ministrstvo, sam kot minister ter vlada pa po njegovih besedah kažejo svoj poudarek socialnemu dialogu tudi s tem, da je ta seja "praktično takoj po koncu epidemije".