c S

Ljubljanska univerza zaostrila pogoje za podeljevanje nazivov

16.06.2020 21:48 Ljubljana, 16. junija (STA) - Senat ljubljanske univerze je na današnji seji sprejel spremembo statuta, ki zaostruje pogoje za podeljevanje nazivov, predvsem za osebe, ki niso zaposlene na univerzi. Po novem bodo postopek za izvolitev v naziv izvedli le za tiste kandidate, za katere obstaja na univerzi interes za sodelovanje, je dejal rektor univerze Igor Papič.

"Gre za to, da ne bomo habilitacije dali vsakemu, ki izrazi interes, ampak moramo zagotoviti tudi interes članice, da te ljudi potrebujemo. Do zdaj je univerza profesorske nazive podeljevala kar vsakemu, ki se je spomnil, pa v bistvu ni nikoli sodeloval z univerzo," pravi Papič.

Kot je pojasnil, veliko število kandidatov, ki se habilitirajo na univerzi, z njo sploh ne sodeluje, ampak z nazivom, pridobljenim na univerzi, delujejo v drugih organizacijah, ki prav tako z univerzo ne sodelujejo. Dosedanja cena postopka, ki jo plačajo, ne poplača dela zaposlenih na univerzi, ki sodelujejo v postopkih, hkrati pa univerzi to prinaša le dodatno konkurenco pri prijavah na določene projekte, je opozoril.

Poleg tega ljubljanska univerza sodeluje z velikim številom zunanjih oseb, ki se habilitirajo na univerzi. Za te kandidate tudi v primeru sodelovanja z univerzo to po njegovem mnenju pomeni finančne posledice, hkrati pa to velja tudi za univerzo (davčne posledice bonitete). Ker bo s študijskim letom 2020/2021 postopek za izvolitev v naziv brezplačen, je namen spremembe, da se do takrat uveljavijo spremembe aktov, na podlagi katerih bodo postopek izvedli le za osebe, za katere na univerzi obstaja interes za sodelovanje.

"Razlika je v tem, da ne more posameznik, ki ni zaposlen na univerzi kar tako zaprositi za habilitacijo, ampak mora univerza izraziti interes, da potrebuje nekoga, da bo potem tudi predaval na univerzi, ne pa da kar podeljujemo nazive brez jasne povezave, zakaj sploh rabijo te nazive," je bil jasen Papič.

Na podlagi dopolnitve 149. člena statuta so senatorji na seji sprejeli še spremembe meril za volitve v nazive visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev ter sodelavcev univerze.

Na seji so danes potrdili tudi sklepe članic, ki so spreminjale pogoje za vpis za naslednje študijsko leto zaradi epidemije covida-19. Pogoje za vpis so nekoliko znižale in določile, koliko kreditnih točk je potrebnih za napredovanje v višji letnik. "To so v bistvu sprejele članice, ampak je moral senat to formalno potrditi, da obvestimo nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu," je pojasnil rektor ljubljanske univerze.